AMSTERDAM - Hoewel aan de hand van de Inkomens Top 100 van NUsport een artikel over het gelijkheidsbeginsel misplaatst is, is er sprake van een nivelleringstrend in sportend Nederland.

In 2000, bij de eerste editie van de rangschikking, eiste de top tien nog 40,34 procent van de koek op. Elf jaar later is het aandeel van de welvarendste sportlieden teruggebracht tot 36 procent. Omdat in 2011 de WK-bonussen van de in de top tien residerende internationals wegvallen, neemt de nivellering waarschijnlijk alleen maar toe.

De nivelleringstrend laat zich verklaren door de steeds betere beloning van de ‘berooiden’ op de lijst. Zij verdienden procentueel significant meer dan hun collega-atleten van enkele jaren terug. Het gezamenlijke inkomen van de top tien neemt ook jaarlijks toe, maar waar de onderkant met sprongen vooruit gaat, zetten de rijkste sporters slechts muizenstapjes.

Tekenend is dat de drempel om de lijst te halen alleen het afgelopen jaar al met ruim een ton is verhoogd tot 540.000 euro. Om deel uit te maken van de huidige editie van de top tien volstond daarentegen hetzelfde bedrag als vorig jaar: 4.6000.000 euro.

NUsport brengt deze week de traditionele Inkomens Top 100. De volledige lijst is terug te vinden in het magazine dat vanaf dinsdag in de winkel ligt en nu al via de website te bestellen is.