RIJSWIJK - Nederland zal bij de Europese titelstrijd badminton voor landenteams aantreden zonder de beste spelers. Dicky Palyama, Eric Pang, Yao Jie en Judith Meulendijks weigeren met rackets van bondssponsor Yonex te spelen, een voorwaarde om voor Oranje uit te komen.

Dat maakte sponsor Dunlop Slazenger International, die het materiaal van drie van de vier toppers levert, maandag bekend.

Martijn van Dooremalen, technisch directeur van Badminton Nederland, haalde maandag de schouders op over de mededeling die via Dunlop Slazenger International, sponsor van drie van de vier dissidenten, naar buiten werd gebracht.

''Hun standpunt is bekend. Wij willen echter een topsportprogramma neerzetten. Dat kost geld en dat is in Nederland niet te vinden. We hebben vorig jaar een voorstel gedaan dat ze met hun eigen rackets spelen zonder logo op de snaren maar dat willen ze ook niet.''

Yonex

Het EK voor landenteams wordt half februari gehouden in Amsterdam. De badmintonbond sloot eind 2009 een lucratief sponsorcontract met Yonex. Palyama, Pang en Yao Jie spelen echter met Carlton-rackets van Dunlop Slazenger, Meulendijks heeft Forza als sponsor.

Ook na bemiddeling van NOC*NSF kwamen bond en spelers er niet uit. De rechtbank in Utrecht oordeelde een jaar geleden dat de bond in haar recht stond waarna de drie Carlton-spelers een bodemprocedure startten. Een uitspraak wordt pas tegen de zomer verwacht.

Frustreren

Van Dooremalen betreurt de afwezigheid van het viertal, maar het standpunt is onveranderd. ''Zonder Yonex hadden we dit toernooi niet eens binnengehaald. We laten ons topsportprogramma voor jaren niet frustreren door vier mensen die waarschijnlijk aan het einde van hun carrière zitten.''

Bondscoach Gerben Bruijstens selecteerde de volgende spelers:

Mannenenkelspel: Saber Afif, Rune Massing.
Vrouwenenkelspel: Patty Stolzenbach, Josephine Wentholt.
Mannendubbelspel: Ruud Bosch/Koen Ridder, Dave Khodabux/Jorrit de Ruiter.
Vrouwendubbel: Paulien van Dooremalen/Lotte Jonathans, Selena Piek/Iris Tabeling.
Gemengddubbel: Selena Piek/Jacco Arends, Samantha Barning/Dave Khodabux.