Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Van Rijsselberge wint OCR voor derde keer

MIAMI - Dorian van Rijsselberge heeft voor de derde keer in zijn zeilcarrière de Olympic Classes Regatta voor de kust van Florida gewonnen in de RS:X-klasse.
Door ANP

De Texelse windsurfer kon ermee volstaan in de afsluitende 'medal race', met alleen de top tien op het water, Nick Dempsey in de gaten te houden. Hij bleef in het kielzog van zijn Britse rivaal, die nog van alles probeerde, en hield hem daardoor in de eindstand achter zich.

Het wedstrijdverloop was niettemin spannend. ''Ik kan het niet echt geloven'', reageerde Van Rijsselberge, die enige hulp kreeg van Mariano Reutemann.

''Ik heb het denk ik mede aan die Argentijn te danken; die liet Dempsey er niet voorbij gaan. Ik liet hem wel gaan. Je probeert toch je eigen race te varen. De derde keer op rij, daar ben ik heel erg blij mee. Het is een goed begin van het nieuwe seizoen.''

Golfslag

Van Rijsselberge bekende dat hij moeite had gehad met de omstandigheden, verraderlijke wind en golfslag, mede door de volgbootjes met de coaches. Het vergde groot doorzettingsvermogen.

''Het kost zo veel energie. Je armen exploderen en dan moet je ook nog nadenken. Ik mocht één plaatsje achter Dempsey zitten. Daar moest ik op het laatste rak alles voor geven'', lichtte de olympische troef van het Watersportverbond toe.

Thuis is hij voorlopig niet te feliciteren met het succes. ''Nu weer terug naar Nieuw-Zeeland om te trainen en te genieten.''

Bouwmeester

Marit Bouwmeester kon zich niet meer verbeteren in de Laser Radial. De Nederlandse zeilster finishte zaterdag in de slotrace als achtste, doordat ze voor straf twee rondjes moest draaien. Het Friese talent bleef in de algemene rangschikking vijfde.

''Bij de start ging het goed. Ik dacht dat ik als tweede boven kwam, maar ik was vierde'', keek ze terug. ''In de 'downwind' kreeg ik een gele vlag en daarna was ik wel klaar. Ik weet niet waarom ik die penalty kreeg. Volgens mij voor pompen, maar ik vond zelf van niet. Shit happens.''

Steady

De titel ging naar de Amerikaanse Paige Railey. Ze beperkte zich in Biscayne Bay tot het volgen van de Française Sarah Steylaert. Deze verdreef de Belgische Evi van Acker nog van de tweede plaats dankzij een betere serie.

Beiden eindigden met evenveel punten. Bouwmeester, die zich dit jaar gaat richten op Sail for Gold op de olympische zee van Londen 2012, moest na de prijsuitreiking even tijd voor zichzelf nemen, teleurgesteld. ''Ik zat er doorheen. Dit was hetzelfde als in Melbourne. Ik voer 'steady', deed het goed en toen ging het net mis.''

Aanbevolen artikelen