Persberichten behorend bij net gelanceerde boeken zijn vaak niet veel soeps. Positieve krachttermen, gelardeerd met een subjectief sausje over een vaak moeilijk leesbare woordenbrei, geven de indruk dat de dienstdoende pr-stagiair het verhaal zelf niets eens heeft gelezen. Alles in het teken van de commercie, de werkelijke inhoud niet eens in ogenschouw nemend.

Dat zorgt dan regelmatig weer voor een wantrouwend gevoel vooraf. Afgaande op dit soort marketingteksten worden er namelijk geen slechte boeken uitgegeven. Benieuwd naar een voorbeeld uit de praktijk?

Lees mee: ‘Profwielrenner zijn in Italië is de droom van iedere gezonde jongen met een wielerhart. Maar het waarmaken van die droom is voor slechts weinigen weggelegd, en al helemaal niet voor Nederlanders.

Hoe Reinier Honig het wel zover heeft gebracht en welke avonturen hij in zijn eerste jaar als corridor heeft beleefd is te lezen in dit boek, dat een unieke inkijk biedt in de Italiaanse beleving van de wielersport, gecombineerd met een flinke dosis Nederlandse nuchterheid.’

La grande finale

Na wat info over de andere auteur, volgt dan la grande finale om ‘Naar het land van Water & Zeep’ aan te prijzen. ‘Het resultaat is een prikkelend boek over de Italiaanse wielersport, van binnenuit gezien door Nederlandse ogen, zoals tot dusver niet is geschreven.

Kritisch en enthousiast, liefdevol en door de wol geverfd. Maar vooral eerlijk en onthullend.’
En dan heb je nog geen letter in zo’n nieuwste uitgave gelezen...

Als dan de laatste pagina is omgeslagen en het boek uit is, wordt duidelijk dat vooroordelen niet altijd recht doen aan de werkelijkheid. Het persbericht blijkt namelijk een uitstekende recensie van het boek, waarbij alleen de termen liefdevol en door de wol geverfd minder makkelijk te vertalen zijn.

Ontwapenend

Wielrenner Honig schrijft daarnaast veel zelf en dat is even leuk, als goed als ontwapenend. En dat Gijs Zandbergen al langer meeloopt in de journalistiek is te lezen aan zijn oerdegelijke, ongecompliceerde schrijfstijl.

Wie van wielrennen houdt moet dit boek gaan lezen en zich gaan vergapen aan de inderdaad zo nu en dan unieke inkijk in deze schemerige wereld. Dat coureur Honig gevolgd werd tijdens een seizoen waarin hij nauwelijks wat presteerde, doet daar niets aan af. Sterker nog, dat maakt het alleen maar interessanter.

Cijfer: 8

Naar het land van Water & Zeep – Een jaar in dienst van wielerploeg Acqua & Sapone

Uitgever: Amstelsport
Auteurs: Gijs Zandbergen en Reinier Honig
ISBN-nummer: 9789048217601
Pagina’s: 173
Prijs: 17,95 euro