WIJK AAN ZEE - Hikaru Nakamura is vrijdag in de elfde ronde van het Tata Steel Chess 2011 alleen aan de leiding gekomen. De Amerikaanse schaakgrootmeester won met zwart van de Russische kampioen Jan Nepomniasjtsji. Deze gaf na 44 zetten op.

Nakamura heeft nu een half punt voorsprong op Viswanathan Anand. De wereldkampioen uit India speelde met zwart tegen de Fransman Maxime Vachier-Lagrave en moest genoegen nemen met remise.

Magnus Carlsen, de aanvoerder van de wereldranglijst, hielp de koploper enigszins, en ook zichzelf, door Vladimir Kramnik te verslaan. De Rus was stilaan tot de titelkandidaten gaan behoren maar moest nu, met wit nog wel, zijn meerdere erkennen in de Noor. Daar was wel enig geduld voor nodig. Carlsen had de winst na tachtig zetten binnen.

Langer nog was de zit van de Chinees Wang Hao, die tegen Jan Smeets een witte pluspion probeerde te verzilveren zonder in herhalingen te vervallen.

Beide opponenten hadden veel eerder de dame teruggezet op het bord. Smeets hield vaardig stand. Na zijn 108e zet werd de vrede getekend.

Anish Giri was met zwart niet bang tegen de Spanjaard Alexei Shirov, die tot dusver weinig heeft laten zien in Wijk aan Zee. Na een flinke afruil moest de 16-jarige Rijswijker echter na dertig zetten instemmen met deling van het punt. De Nederlandse kampioen staat keurig in de middenmoot met 5,5 punten.