AMSTERDAM - De Nederlandse Rugby Bond (NRB) heeft zich ten doel gesteld om bij de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro een medaille te winnen met de vrouwen op het onderdeel 'sevens'.

Bestuurslid en projectmanager Yves Kummer presenteerde vrijdag in Amsterdam het topsportprogramma dat de Oranjerugbysters over ruim vijf jaar moet leiden naar olympische roem.

''Dit is voor ons de kans om het rugby in Nederland een enorme impuls te geven, het is nu of nooit'', aldus de voormalig rugbyer.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maakte in oktober 2009 bekend dat rugby in Rio de Janeiro terugkeert op de Spelen. In 1924 werd de sport van het programma geschrapt.

Zeventallen

Het IOC koos niet voor de traditionele vorm van rugby, met vijftien tegen vijftien, maar voor de variant met zeventallen. Dit tot vreugde van Nederland, dat met de vrouwen momenteel tot de top van Europa en de subtop van de wereld hoort.

''Als we wat willen bereiken, moeten we nu beginnen'', aldus Kummer, die het topsportprogramma voor de rugbysters samenstelde met NOCNSF en Topsport Amsterdam. De Zuid-Afrikaan Gareth Gilbert is aangesteld als bondscoach voor de rugbysters, die het aantal trainingsuren vanaf september gaan verhogen naar 32 per week.

De keuze voor Gilbert is niet bijzonder groot. Nederland kent ongeveer 900 rugbysters, maar voor het onderdeel 'sevens' is lang niet iedereen geschikt. De spelvariant is totaal niet te vergelijken met de reguliere vorm van rugby.

Snel en wenbaar


''De speelsters moeten snel en wendbaar zijn en veel kracht hebben'', aldus Gilbert, die tot dusverre dertig rugbysters heeft waar hij uit kan kiezen. Met een groep van zeventien is hij begonnen aan de eerste fase van het traject.

De Nederlandse rugbyclubs stonden in eerste instantie niet allemaal te juichen om de plannen. De NRB vroeg de speelsters namelijk om te stoppen met het spelen van regulier rugby en zich volledig te concentereren op de 'sevens'. Eén speelster, Linda Franssen, zegt vanaf 1 maart zelfs al haar baan op.

Het eerste en voorlopig belangrijkste doel van de NRB is om de A-status van NOCNSF te bemachtigen. Daarvoor moeten de rugbysters bij het komende EK bij de eerste drie eindigen. De A-status betekent meer financiële steun voor de NRB, die in Atoomstroom en de Lotto twee sponsors strikte.