AMSTERDAM - Het ontbreken van Roger Federer en Rafael Nadal in de finale van de Australian Open duidt in de ogen van de Zwitser niet op een wisseling van de wacht in top van het mannentennis.

“Dat wordt altijd heel snel gezegd, laten we over zes maanden nog eens praten”, zei de Zwitser donderdag op de persconferentie na zijn nederlaag tegen Novak Djokovic in de halve finale van de Australian Open.

Federer complimenteerde Djokovic met zijn spel. “Ik leverde geen slecht optreden af, Novak speelde weergaloos, vooral op de belangrijke momenten. Het is teleurstellend om te verliezen, maar hij was vandaag de betere speler. Misschien had ik een setje verdiend, maar ik won ook wel eens van hem in drie sets in een wedstrijd die langer had kunnen duren.”

Geen spijt

Spijt over zijn strijdwijze heeft Federer niet. “Ik speelde niet veel anders dan in de afgelopen, zeer succesvolle maanden. Ik voel me goed en kijk uit naar de volgende tien, vijftien toernooien. Over dit evenement kan ik in elk geval tevreden zijn.”

Door zijn eliminatie is Federer vanaf zondag op geen van de grandslams de titelhouder. Voor het laatst was dat het geval in juli 2003, vlak voordat hij op zegevierde op Wimbledon.