WIJK AAN ZEE - Viswanathan Anand en Hikaru Nakamura delen na tien speelronden de eerste plaats van het Tata Steel-schaaktoernooi in Wijk aan Zee.

Wereldkampioen Anand uit India was woensdag met de witte stukken te sterk voor Alexei Shirov uit Spanje. De Amerikaan Nakamura hield het hoofd koel tegen Maxime Vachier-Lagrave uit Frankrijk.

Beide koplopers verdedigen een voorsprong van een half punt op Levon Aronian en Vladimir Kramnik, die woensdag niet verder kwamen dan remise.

Anish Giri, uitkomend voor Nederland, deelde na 26 zetten het punt met de Armeniër Aronian. Jan Smeets hield een half puntje over aan zijn partij tegen de Rus Kramnik.

Beste Nederlander

Giri is de best geklasseerde Nederlander in het sterke deelnemersveld. Hij deelt met vijf punten de achtste positie. Smeets staat elfde met 3,5 punt. Erwin L'Ami verloor woensdag van de Chinees Wang Hao. Hij zakte naar de twaalfde plaats.

Het schaaktoernooi in Wijk aan Zee beleeft donderdag een rustdag. Zondag staat de dertiende en laatste ronde op het programma.