WIJK AAN ZEE - Vladimir Kramnik heeft zich dinsdag mede op de eerste plaats genesteld van het Tata Steel-schaaktoernooi in Wijk aan Zee.

De Rus voegde zich bij Viswanathan Anand en Hikaru Nakamura bovenaan de ranglijst door in de negende ronde Erwin l'Ami te verslaan. De Nederlander gaf al na de 23e zet van wit gedesillusioneerd op.

Levon Aronian bracht zijn totaal eveneens op 6 punten, waardoor de spanning en het aantal titelkandidaten verder toenam. De Armeniër was te sterk voor de Spanjaard Alexei Shirov, die net iets van zijn oude glorie leek te hebben teruggevonden. Nu moest hij erkennen dat zijn zwarte stelling met twee torens en enkele pionnen tegen een dame en paard niet houdbaar was.

De Indiase wereldkampioen Anand en de Amerikaan Nakamura, de koplopers na acht partijen, zaten dinsdag tegenover elkaar. Na 41 zetten besloten ze in een gelijkwaardige stelling tot remise. Nakamura had het voordeel van de witte stukken.

Remise Giri

Anish Giri deelde na 48 zetten het punt met de Rus Alexander Grisjoek. De 16-jarige Nederlands kampioen verdiende de remise met zwart ten volle.

Jan Smeets deed met een zege op Jan Nepomniasjtsji verrassend goede zaken. Hij pakte met zwart twee pionnen en schoof de partij in het eindspel bekwaam uit. De Russische kampioen capituleerde na 66 zetten. Smeets verliet daardoor de laatste plaats.