Zelden zat een sportman zo in de centrifuge van emoties als Stefan Groothuis afgelopen zondag. De schaatser ging als leider de tweede dag van het WK sprint in toen hij zijn eerste plaats verprutste tijdens de 500 meter.

Niet best, wist-ie zelf ook, maar hij had nog kans op brons en dat was voor de 29-jarige al heel wat want nog nooit stond hij op het podium van een WK of Olympsiche Spelen.

Missertjes, een ernstige blessure, een struikelpartij, ziekte, er was altijd iets waardoor hij (vaak nipt) buiten de prijzen viel.

Dr. Bibber

Toen klonk die stroperige vrouwenstem. 'Groothuuuuuis gediskwalificeeeeerd…' Hij had meerdere malen de lijn overschreden, Dr. Bibber had ook hem te pakken.

De stoppen sloegen vervolgens door, het krachtmens uit Empe deed zijn bijnaam Bokito eer aan toen hij briesend begon aan de demontage van Thialf en hij ontoerekeningsvatbaar de parkeerplaats opstoof.

Geoliede machine

Waar ze precies vandaan kwamen, ik weet het niet, maar plots stond de gehele Control-ploeg als één man voor hem op. Coach Jac Orie, zijn assistenten Sicco Janmaat en Brigt Rykkje, fysio Willem Kruithof, collega-schaatsers Mark Tuitert en Sjoerd de Vries, ze vormden een emotionele, maar geoliede machine die opkwam voor Groothuis' belangen.

Vooral de rol van Tuitert (Olympisch kampioen 1500 meter) en De Vries was mooi. Ze hadden zelf de cut niet gehaald, maar kwamen kijken naar hun ploeggenoten Groothuis, Kjeld Nuis, Laurine van Riessen en Jan Smeekens.

Op het moment dat Groothuis ze het hardst nodig had, stonden ze voor zijn neus op hem in te praten en hem tot rust te manen. Als de Friese advocatenbroeders Anker.

"Je kan nog starten, er is een succesvol protest mogelijk, bereid je rustig voor op de laatste 1000 meter, maar geef ons jouw rechterschaats." Huilend voldeed Groothuis aan de verzoeken.

Protest

"Omdat Steef een ernstige voetblessure heeft gehad", verduidelijkte Tuitert, "is zijn rechterschoen wat hoger. Omdat wij als atleten zo hebben geageerd tegen die achterlijke regel is besloten dat je bij diskwalificatie meerdere malen met de gehele schaats, dus ijzer én schoen, over de lijn moet zijn gegaan. En hij is met zijn hak niet over de lijn gegaan."

Tuitert en De Vries doken met Janmaat de krochten van Thialf in, op zoek naar scheidsrechters. De Vries barricadeerde de ene kant van de gang, Tuitert de andere, Janmaat stond in het midden officials te intimideren die onder tijdsdruk stonden.

Dit was nog eens een ploegenachtervolging! Voor het eerst werd een protest tegen de Dr. Bibber-regel gehonoreerd.

Vrienden

Baten deed het uiteindelijk niet, Groothuis bleef vierde. Toch boekte hij dit weekeinde de grootste overwinning van iedereen. In tijden van nood leer je namelijk je vrienden kennen en poeh, daarvan heeft hij er nogal wat!

TVM-trainer Gerard Kemkers zit er overigens zeer waarschijnlijk niet tussen. Hoe dat zit, leest u in het nieuwste magazine van NUsport.