AMSTERDAM - Caroline Wozniacki kwam in haar vierde rondepartij tegen de Letse Anastasia Sevastova moeilijk uit de startblokken. Halverwege de eerste set keek de Deense tegen een break achterstand aan.

Voor de twintigjarige nummer één van de wereld, die de afgelopen maanden de nodige kritiek ontving vanwege die positie op de ranglijst, een uitgelezen mogelijkheid om haar criticasters te laten zien dat zij wel degelijk over de benodigde mentale hardheid beschikt.

Wozniacki overkwam de achterstand en won de wedstrijd vervolgens relatief eenvoudig in twee sets. Na afloop reden om in te gaan op de vraag waarom zij niet het label van 'favoriet' voor de toernooizege heeft gekregen.

"Om eerlijk te zijn denk ik niet dat het iets uitmaakt wie hier de favoriet is", liet Wozniacki optekenen. "Uiteindelijk gaat het erom wie er wint. Ik bedoel, je kan ongelooflijk mooi tennis spelen, maar toch verliezen."

Safina

De nummer één positie bij de dames staat al langer onder vuur. In 2009 werd de positie, tot groot ongenoegen van veel speelsters, geruime tijd bezet door de Russin Dinara Safina.

Safina had haar toppositie vooral te danken aan de afwezigheid van de echte wereldtop zoals de gezusters Williams en de Belgische dames Clijsters en Henin.

Wozniacki benadrukte zondag in Melbourne dat zij sowieso weinig waarde hecht aan dergelijke kwalificeringen. "Het is aan jullie om te beslissen wie hier de favoriet is", liet zij weten aan de pers. "Voor mij maakt het niets uit."