
Giri wil in Wijk aan Zee vooral veel leren
Hij kan daarmee de denksport in Nederland een enorme impuls geven.
''Die druk voel ik niet zo'', zegt Giri op het sterk bezette schaaktoernooi in Wijk aan Zee, waar hij dit jaar debuteert in de grootmeestergroep A. ''Ik denk er gewoon niet zoveel over na.''
In Haaksbergen beleefde de zoon van een Russische moeder en een Nepalese vader in september 2009 zijn definitieve doorbraak. Giri won in de Overijsselse plaats op zijn vijftiende de nationale titel.
Hoog aangeschreven
In januari vorig jaar volgde een nieuw hoogtepunt, toen hij bij het toenmalige Corus-toernooi de sterkste was in de B-groep. Daarom mag hij nu bij het internationaal hoog aangeschreven toernooi in Wijk aan Zee (met Tata Steel als nieuwe hoofdsponsor) meedoen in de belangrijkste klasse, de A-groep.
Giri, die startte met remises tegen landgenoten Erwin L'Ami en Jan Smeets, stapte het toernooi onbevangen in. ''Het is niet waarschijnlijk dat ik hier win'', aldus de scholier (4 vwo) van het Grotius College in Delft. ''Mijn tegenstanders hebben allemaal meer ervaring. Sommigen spelen al tien jaar of langer op dit niveau. Ik wil vooral veel leren en ervaring opdoen.''
Bij de 73e editie van het schaakevenement in Wijk aan Zee, met 61 keer Hoogovens als naamgever, elf maal Corus en nu voor het eerst Tata Steel, mag Giri zich de komende twee weken meten met onder anderen de Noor Magnus Carlsen, Viswanathan Anand uit India en de Armeniër Levon Aronian.
Van Wely
Dat zijn de nummers een tot en met drie van de wereldranglijst. Van de in totaal veertien deelnemers in grootmeestergroep A staan nog acht schakers hoger geklasseerd dan Giri, die zelf momenteel de 52e plek inneemt. Daarmee is hij de beste Nederlander, voor Loek van Wely (62e), en Smeets (82e). Van Wely ontbreekt dit jaar in Wijk aan Zee.
Giri bereidde zich de laatste weken met bondscoach Vladimir Tsjoetsjelov voor op het Tata Steel Schaaktoernooi. Tijd voor school heeft de in Sint-Petersburg geboren schaker al even niet. Tot de kerstvakantie volgde Giri de meeste lessen, daarna zag hij zijn school niet meer.
Opleiding
''Het is heel moeilijk te combineren, zeker als je als schaker steeds beter wordt. Wat anderen in vier weken tijd doen, moet ik straks in één week inhalen. Dat is wel lekker efficiënt.''
Wat hij na zijn opleiding precies gaat doen, weet Giri nog niet. Wel weet hij zeker dat hij na het behalen van zijn vwo-diploma door wil gaan met studeren. ''Als je in de top van de wereldranglijst staat, kun je van het schaken leven. Maar dat wil ik nu nog niet.''
In het nieuwe nummer van het NUsport-magazine, dat vanaf dinsdag in de winkels ligt, staat een interview met Loek van Wely, die daarin onder meer vertelt waarom hij niet aanwezig is op het Tata Steel Schaaktoernooi.