LONDEN - Raymond van Barneveld heeft zich bij de beste acht darters van de wereld geschaard. De wereldkampioen van 2007 klopte op het PDC WK in Londen Colin Osborne met veel moeite: 4-3.

In de kwartfinale neemt hij het op tegen Gary Anderson. De Schot was eerder donderdag met 4-0 veel te sterk voor Andy Smith uit Engeland.

De wedstrijd tussen Van Barneveld en Osborne voltrok zich in een tergend laag tempo. Dat was voor een groot deel aan de Engelsman te wijten, die altijd veel tijd nodig heeft voor het gooien van de pijltjes, maar ook Barney oogde lethargish.

De Hagenaar was bleek en had moeite om zich te concentreren. Omdat ook Osborne het vizier niet op scherp had staan, was het in vrijwel elke set spannend.

Zevende set

Nadat Van Barneveld de eerste set van Osborne had afgepakt en de Engelsman direct terug had geslagen, verliep de wedstrijd verder volgens schema. Daardoor was een beslissende zevende set noodzakelijk.

In die zevende set brak Van Barneveld zijn opponent dankzij een elfdarter direct. Toen hij vervolgens zijn eigen leg hield, was het verzet van Osborne gebroken. Ook in het derde leg van de set was het Barney die snel uitliep en zo de set overtuigend naar zich toe trok.