RIJSWIJK - Bram Som gaat in maart op jacht naar de Europese indoortitel op de 800 meter. De Nederlandse atleet liet het indoorseizoen de laatste jaren meestal uit voorzorg aan zich voorbijgaan, maar heeft besloten deze winter ook de indoorbaan op te zoeken.

De EK indoor, begin maart in Parijs, zijn het hoofddoel voor de voormalig Europees kampioen op de 800 meter in de buitenlucht.

''Ik train de laatste jaren op een compleet andere manier. In het verleden leverde de overgang van langzaam kilometerwerk in de winter naar de explosieve 800 meter binnen een bepaald risico op.''

''Door de veranderde trainingsopzet, waardoor de 800 meter elke week wel aan bod komt, is dat risico van een plotselinge overgang er niet meer. Met mijn begeleidingsteam heb ik besloten dat niets een indoorseizoen in de weg staat'', legt Som zijn keuze uit.

Drastisch

Som veroverde in 2006 in Göteborg de Europese titel op de 800 meter. Daarna kende hij veel fysieke klachten. Uiteindelijk zette de atleet een eigen begeleidingsteam buiten de bond op en paste hij zijn trainingswijze drastisch aan. Dat pakte goed uit.

Blessures behoren al een tijd tot het verleden. Som miste wel door ziekte eind juli de Europese kampioenschappen in Barcelona, waardoor hij zijn titel op de 800 meter niet kon verdedigen. Die tegenvaller zorgde voor een extra prikkel richting de EK indoor in Parijs.

Gebrand

''Ik had het al een tijd in mijn hoofd zitten om daar mee te doen. Vanaf oktober alleen maar trainen tot de eerste buitenwedstrijden in mei is ook niet alles. Je moet toch een doel hebben. Ik ben er op gebrand te presteren'', kijkt hij vooruit naar de komende maanden.

Waarschijnlijk loopt Som begin februari zijn eerste indoorwedstrijd in Duitsland. ''Het missen van Barcelona maakte de beslissing wat gemakkelijker.''