LILLEHAMMER - Het Nederlands vrouwenhandbalteam heeft zondag op het Europees kampioenschap een bittere nederlaag geleden tegen Frankrijk: 21-23. Door het verlies blijft Oranje op twee punten steken in het hoofdtoernooi.

Het team van bondscoach Henk Groener kreeg in het Noorse Lillehammer alle kansen om de nummer twee van het wereldkampioenschap van 2009 op de knieën te krijgen.

Door het missen van de vele kansen hield Oranje de tegenstander echter in de wedstrijd. In de spannende slotfase haalde Frankrijk de zege binnen door twee benutte strafworpen van Angélique Spincer.

Visser

Maura Visser klom naar de voorlopig eerste plaats op de topscorerslijst van het EK. Ze maakte tegen Frankrijk negen doelpunten. De volgende tegenstander van Nederland is dinsdag Hongarije.

Het slordige aanvalsspel zat er vanaf het beginsignaal in bij het Nederlands team. Met name Pearl van der Wissel wierp de nodige ballen naast of tegen keepster Amandine Leynaud. Omdat Frankrijk al net zoveel moeite had met verzorgd handbal, bleef de score aan die kant ook laag. Bij rust leidde Frankrijk met 13-10.

Groener pookte zijn meiden op in de rust. Zijn team was op het EK flitsend begonnen tegen Oekraïne, speelde sterk tegen Duitsland, maar verloor kansloos van Zweden.

''De twee rustdagen kwamen ons goed van pas. Mijn jonge speelsters hebben veel energie verbruikt in de eerste drie wedstrijden'', zei hij voor het eerste duel in de hoofdronde.

Vechtlust

In de tweede helft kon Oranje aanvankelijk het spel niet verbeteren en liep Frankrijk uit onder aanvoering van Alison Pineau, in 2009 nog uitgeroepen tot beste speelster van de wereld.

Maar in het laatste kwartier kwam er vechtlust naar boven bij de Nederlandse internationals en in een fase waarin Frankrijk in ondertal speelde, bracht Oranje met twee scores van hoekspeelster Joyce Hilster het verschil terug naar één doelpunt.

Van der Wissel vertolkte in de slotminuten wel een belangrijke rol door twee strafworpen uit te lokken. Visser benutte beide opgelegde kansen van 7 meter en bracht Nederland op 21-21. Helaas voor Oranje lukte dat Frankrijk ook twee keer in de laatste minuut.