AMSTERDAM - Atleten Serhiy Lebid en Jessica Augusto zijn zondag in Albufeira Europees kampioen cross geworden. Voor de Oekraïner Lebid, de nummer drie van vorig jaar, was het al zijn negende Europese titel.

De Portugese Augusto liet zich voor eigen publiek voor het eerst tot Europa's beste kronen. In 2008 won ze al eens zilver.

De Nederlandse inbreng bleef bij de vrouwen beperkt. Adriënne Herzog, de nummer drie van vorig jaar, stapte al na zes minuten uit.

Haar trainer werd donderdag opgepakt op verdenking van dopinghandel en door die gebeurtenis was haar voorbereiding ernstig verstoord.

Ondertussen liep Augusto vooraan weg en snelde naar een tijd van 26.52 minuten, vijf seconden sneller dan de Turkse Binnaz Uslu. Ook het brons was voor Portugal. Dulce Felix kwam zeven tellen na de winnares over de streep.

Butter

Lebid bleef in het aangenaam warme Albufeira in 29.15 de Spanjaard Ayad Lamdassem drie seconden voor. Youssef El Kalai uit Portugal (29.19) werd derde.

De Nederlander Michel Butter werd zestiende op 28 seconden van Lebid. Khalid Choukoud werd 33e, hij had 30.19 minuten nodig. Gert Jan Wassink (30.52) eindigde als 49e.