PARK CITY - Harde wind en zware sneeuwval hebben de wereldbekerwedstrijden bobslee in het Amerikaanse Park City stevig dwarsgezeten. De vrouwenwedstrijd in de tweezitsbob moest vrijdag (plaatselijke tijd) na zes sleeën worden afgebroken en werd ook niet meer afgemaakt.

Het Nederlandse duo Esmé Kamphuis/Judith Vis was een van de zes dat nog wel een glijbeurt door de baan maakte. De vrouwen gaan volgende week in Lake Placid de wedstrijd overdoen.

De mannenwedstrijd ging wel door. De Rus Aleksandr Zoekbov (met remmer Dmitri Troenenkov) stuurde zijn bob als snelste naar beneden: 1.37,33 over twee runs.

De Italiaan Simone Bertazzo zette de tweede tijd neer (1.37,47) en de Duitser Manuel Machata eindigde als derde (1.37,67).

Teleurgesteld

Kamphuis was teleurgesteld over het besluit van de jury om de race definitief te staken. Ze zette met Vis de beste starttijd neer, was aan de finish maar nipt langzamer dan de Duitse vedette Cathleen Martini.

''Het sneeuwde al de hele dag. Bij de zevende combinatie werkte de tijdwaarneming niet. Dat hebben ze als excuus gebruikt om de race te staken."

"Ze hebben niet eens meer een testbob naar beneden gestuurd, wat ze normaal wel doen om te kijken of een wedstrijd verder kan. Korte tijd later waren de omstandigheden weer prima. Ze hadden de hele race kunnen overdoen of de wedstrijd in één race kunnen beslissen.''

Podiumplaats

Kamphuis had met Vis uitgekeken naar de wedstrijd in Park City. Enkele weken geleden won het Nederlandse duo daar een wedstrijd voor de America's Cup. ''Ik heb nu toch het gevoel dat ik van een goed resultaat bestolen ben, misschien wel een podiumplaats'', reageerde ze vanaf de olympische baan van 2002.

De mannenwedstrijd ging later wel door. De Rus Aleksandr Zoekbov (met remmer Dmitri Troenenkov) stuurde zijn bob als snelste naar beneden: 1.37,33 over twee runs. De Italiaan Simone Bertazzo zette de tweede tijd neer (1.37,47) en de Duitser Manuel Machata eindigde als derde (1.37,67).