LARVIK - De Nederlandse handbalvrouwen hebben in hun laatste groepsduel bij het Europees kampioenschap een kansloze nederlaag geleden. Tegenstander Zweden bleek in de Noorse stad Larvik met 25-18 te sterk.

Oranje had zich al verzekerd van deelname aan de volgende ronde.

Door de verrassende eliminatie van Duitsland - de nummer zeven van het afgelopen WK leed een zware nederlaag tegen Oekraïne - gaat Nederland onverwacht met twee punten naar de volgende fase. De overwinning op Oekraïne telt namelijk mee.

Bondscoach Henk Groener had opvallend genoeg voor Debbie Klijn gekozen als doelvrouw, terwijl Marieke van der Wal in de twee voorgaande duels uitstekende presteerde. Die wissel pakte niet goed uit.

Na een 3-3-tussenstand liepen de Scandinavische vrouwen - die al jaren tot de Europese top behoren - uit naar een 8-3-voorsprong.

Laura van der Heijden maakte het vierde Nederlandse doelpunt, waarna Zweden de marge verder uitbreidde naar 12-4. Daarmee was de wedstrijd gespeeld.

Oranje kreeg in de tweede helft nog even een opleving, toen de equipe van Groener terugkwam tot 19-15. De Zweedse ploeg verhoogde het tempo en liep weer uit naar 22-15. De eindstand werd uiteindelijk 25-18.

'Goed gevoel'

''We hebben geen goede eerste helft laten zien, maar zijn op karakter naar een verschil van vier teruggekomen'', keek assistentcoach Peter Portengen terug.

''Dat kostte veel kracht. In de periode dat we moesten doordrukken, hadden we het geluk niet aan onze zijde.''

Toch keek Portengen met een goed gevoel terug naar de verrichtingen in de poulefase: ''De verwachtingen waren misschien wel iets te hoog. Ik ben blij dat we door zijn."

"Met Frankrijk, Hongarije en Noorwegen krijgen we zware tegenstanders. Ook dan zullen we proberen het maximale uit deze jonge ploeg te halen.''