AMSTERDAM - Het Internationaal Olympisch Comité IOC hoopt dat het Midden-Oosten gaat proberen in de toekomst meer grote sportevenementen binnen te halen.

Vorige week werd het WK van 2022 aan Qatar toegewezen. "Er is in bepaalde landen in het Midden-Oosten grote interesse in sportwedstrijden. We zouden daarom graag biedingen van hen ontvangen", zegt voorzitter Jacques Rogge.

Volgens de 68-jarige Belg zijn verschillende regio's in het Midden-Oosten 'capabel om goede en georganiseerde biedingen neer te leggen'. Naar verluidt overweegt Dubai zich beschikbaar te stellen voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2020.

Nieuwe regio

Eerder deze week zei Rogge in Zuid-Afrika dat in een spannende strijd een 'nieuwe regio' zijn voorkeur heeft om de Olympische Spelen te organiseren. In 2016 worden de Spelen al voor het eerst georganiseerd op Zuid-Amerikaans grondgebied, in Brazilië.

Het beleid van het IOC vertoont overeenkomsten met dat van de FIFA. Voorzitter Sepp Blatter zei dat de toewijzing voor Qatar (2022) en in minder mate Rusland (2018) passen in het streven van de wereldvoetbalbond om het voetbal over de wereld uit te breiden.