Op pagina 2 van het sportkatern kopte het AD donderdag, daags na de 0-2 zege van Ajax bij AC Milan, dat ‘met Frank de Boer het plezier terug is’ bij Ajax.

Door Bart Vlietstra

Da’s knap na twee dagen, waarvan er een halve verveeld werd rondgehangen in de lobby van Schiphol vanwege een mankement aan het vliegtuig.

Hoe lang zal De Boer effectief met zijn spelers gesproken hebben? Een uurtje maximaal tijdens een voorstelrondje en een wedstrijdbespreking? Gesprekken die niet al te diep gingen, zo gaf De Boer zelf aan voor de camera.

Lef

Hij had gezegd wat hij verwachtte van zijn spelers bij balbezit en -verlies, dat ze moesten durven voetballen en lef moesten tonen. Dat Ajax zich niet thuis mocht laten vastzetten door NEC.

Studio Sport-analyticus Ronald Waterreus was er zo van onder de indruk dat hij de woordjes ‘lef’, ‘durf’ en nog ‘een paar typische Ajax-termen’ had opgeschreven. “Dit is toch wel waar Frank de Boer voor staat, hij wil Ajax-voetbal spelen,” constateerde Waterreus tevreden achteroverleunend alsof hij zojuist de top van WikiLeaks in kaart had gebracht.

Frisser

Ik zag Ajax tegen AC Milan spelen volgens dezelfde tactiek als in 95 procent van de wedstrijden onder Martin Jol: 4-3-3 met naar binnen komende vleugelspelers. Het zag er inderdaad een stuk frisser uit dan de laatste weken.

“Maar ja, dat is vaak zo, de eerste wedstrijd na een trainerswissel,” analyseerden Wim Kieft en Marco van Basten een stuk nuchterder op Sport 1. “Dan wil iedereen zich opnieuw bewijzen.”

Handdoek

Bovendien was Jol de laatste weken nou niet het toonbeeld van inspiratie. Murw gebeukt door de aanzwellende kritiek (met als meest fraaie argument dat hij ‘geen echte Ajacied is’), de tamme houding van de directie inzake de schorsing voor Luis Suarez en een rebellerende assistent wilde hij de handdoek al een maandje geleden gooien. De trainer kreeg het idee dat de hele wereld tegen hem was.

Vanuit de hemel was de hulp ook minimaal. Vier pagina’s verderop in het AD stond een verbluffende statistiek. Ajax heeft dit seizoen de meeste doelpogingen gedaan (315 keer) en het vaakst op paal en lat geschoten (20 keer!).

Aluminiumkoning

Luis Suarez is de absolute aluminiumkoning met elf net-nietjes. Ook in de Champions League trof hij het doelkader een paar keer. Stel je voor dat de helft van die ballen erin waren gegaan.

Dan was Ajax nu koploper geweest en waarschijnlijk zelfs doorgegaan in de Champions League. Dan had het geen zier uitgemaakt dat Jol geen echte Ajacied is. En ik denk dat er dan ook heel veel plezier was geweest.