LARVIK - Een tweede stunt van het Nederlands vrouwenhandbalteam zat er woensdagavond niet in op het Europees kampioenschap in Noorwegen en Denemarken.

Na de eclatante overwinning dinsdag op Oekraïne (25-13) volgde in Larvik een nederlaag tegen Duitsland. Het was wel een draaglijk verlies van 30-27.

Bij rust leidde Oranje nog met 18-17. De formatie van bondscoach Henk Groener deed in de eerste helft niet onder voor Duitsland, een erkende topnatie in het Europese handbal. In de tweede helft zakte Nederland toch wat in en waren de felle Duitse handbalsters net wat sterker.

Oranje is ondanks de nederlaag zeker van de volgende ronde. Oekraïne leed opnieuw een nederlaag en kan Oranje niet meer passeren in de poule van vier. De beste drie gaan door.

Aarzelend

Met het lekker gevoel van de riante zege in de eerste wedstrijd op het EK begon Nederland aan het duel met Duitsland. Het begin was toch nog aarzelend en al gauw stond de ploeg met 5-2 achter. Daarna herstelde Oranje zich en liet het aanvallend spel zien met overtuiging.

Maura Visser en Diane Lamein namen de ploeg aan de hand, Laura van der Heijden was trefzeker in de afronding. Tegen het einde van de eerste dertig minuten resulteerde dat in een nipte voorsprong.

Sensatie

Danick Snelder bracht de ploeg van Groener kort na rust op 19-17 en heel even leek een sensatie in de lucht te hangen. Maar het Duitse team liet het zover niet komen. Met agressieve dekking blufte het de jonge Nederlandse ploeg af.

Geleidelijk viel de score uit in het voordeel van het Duitsland, het land waar het gros van de Nederlandse speelsters in de competitie uitkomt.

Van der Heijden was topschutter aan Nederlandse zijde met zeven goals. Maura Visser wierp er zes in en aanvoerster Lamein gooide vijf keer raak.

Teleurstelling

Van der Heijden was teleurgesteld, ook al was Duitsland in de tweede helft duidelijk wat sterker. ''Ze gingen agressiever dekken en werden feller. Daar konden wij eigenlijk niet iets tegen verzinnen.''

De 20-jarige international, spelend voor de Duitse club VfL Oldenburg, was wel heel erg te spreken over de eerste dertig minuten.

''Het liep lekker. We kregen de bal goed naar de cirkel. Jammer dat we dat niet konden vasthouden. We mogen even balen, maar moeten ons snel weer richten op de volgende wedstrijd.''

Zweden is vrijdag de derde tegenstander in groep C. Van der Heijden: ''Doorgaan in ons eigen spel, met veel druk naar het doel. Dat moeten we doen.''