AMSTERDAM - Emilie Mol speelde dit seizoen nog geen minuut voor haar club Den Bosch, maar de van een gescheurde kruisband herstellende spits is door bondscoach Max Caldas toch opgenomen in de dertigkoppige voorselectie van Oranje.

"Emilie past in mijn plannen", legt Caldas zijn keuze uit. "Daarom wil ik dat ze vanaf het begin bij de groep aansluit en alles meemaakt. Ze moet de komende maanden nog wel rustig aan haar fitheid werken, maar dat gaat de goede kant op. Ze is al weer aan het lopen op het veld."

Een andere opvallende naam is die van Minke Smeets-Smabers. De recordinternational twijfelde na het WK in september of ze haar interlandloopbaan wilde verlengen, maar ze heeft dus toch besloten om door te gaan, getuige haar selectie.

Pure liefhebber

Caldas: Minke is een pure liefhebber die moeite had een definitieve keuze te maken. Daarom heb ik vorige week al met haar gesproken. Ik vond het belangrijk te weten hoe zij haar toekomst ziet. In dat gesprek was ze duidelijk. Zij wil graag op deze lijst staan en ik heb haar er graag bij.

Over het niet selecteren van 164-voudig international Miek van Geenhuizen, die in 2009 botste met Caldas’ voorganger Herman Kruis, wil de nieuwe bondscoach niet veel kwijt. "Ik praat liever over degenen die ik wel heb geselecteerd."

Deur niet dicht

Wel laat Caldas doorschemeren dat de deur naar een comeback nog niet dicht is. "Dit is mijn eerste selectie en zeker niet mijn laatste. Ik blijf altijd bij clubs en Jong Oranje kijken of er speelsters zijn die in aanmerking komen voor het Nederlands elftal. Dus het is nog lang niet zeker dat uit deze groep de complete selectie voor de Olympische Spelen komt."