AMSTERDAM - Een goede slotronde was voor Richard Kind voldoende voor een plaats in de Qualifying School. Sluiter moet dinsdag verder.

Kind speelde de vierde achttien holes van het Spaanse El Valle Golf Resort in 67 slagen - in de regen en de kou - om op een totaal van 283 (-1) te komen. Dat was ruim voldoende om zich bij de 23 spelers te eindigen, die vanaf 4 december op PGA de Catalunya de Qualifying School spelen.

"Ik wist dat ik vandaag goed moest scoren", aldus Kind. "En als ik niks deed, zou er ook niks gebeuren. Weet je, aan het begin van de week had ik al een heel goed gevoel en dat heb ik niet altijd. Nu liep het in de eerste ronden niet zoals ik had gehoopt, maar in de laatste ronde liep het echt goed."

Richard Kind maakte zes birdies. "Ik had het idee dat ik vijf onder moest maken op deze par-71 baan en toen ik op de laatste een bogey liet noteren, na een 3-putt, kreeg ik het toch wel een beetje benauwd. Maar achteraf gezien had ik dus nog wel een bogey kunnen maken."

Kind vloog meteen door naar Barcelona. "Dinsdag even een dagje vrij en dan gaan we ons voorbereiden op de Qualifying School Dat wordt weer een geheel ander verhaal."

Sluiter

Tim Sluiter is nog steeds dicht bij deelname aan dat 108-holes plaatsingstoernooi. Vanwege aanhoudende regen kon er echter op de baan van Arcos Gardens niet veel worden gespeeld.

Sluiter kwam niet verder dan acht holes. Hij maakte een birdie op de par-5 vierde (wedge stijf) en een bogey op acht. Hij had van net buiten de green drie putts nodig.

"Dus sta ik nog steeds op een onder par", laat Sluiter weten. "Geen idee hoe ik er voor sta, maar ik ga er van uit dat level par voldoende is voor een plaats in de Qualifying School."

"Probleem is echter dat er voor dinsdag weer veel regen wordt verwacht. Zouden we de vierde ronde niet kunnen voltooien, dan geldt het totaal na 54 holes. Daar zou ik het mee kunnen redden."

Steenkamer

Op dezelfde baan moet ook Joost Steenkamer proberen zijn ronde te voltooien. Maar de Haarlemmer was na 54 holes al kansloos.

Ondanks een 74 in de slotronde op Costa Ballena had Inder van Weerelt nog een kans op het overleven van de tweede pre-kwalificatie. Met zeven anderen eindigde de Zeistenaar op een totaal van 288, level par.

Een play-off was nodig voor twee plaatsen, maar Van Weerelt viel helaas al snel af.

Op Hacienda del Alamo wisten beide landgenoten zich niet te plaatsen. Jurrian van der Vaart twitterde een dag eerder al: "Morgen ongeveer acht birdies nodig om naar de Final te gaan."

Van der Vaart

Helaas kon van der Vaart die vele birdies in barre omstandigheden -regen, kou en veel wind- niet maken.

Met zijn ronde 79 (+7) kwam hij uiteindelijk niet meer in de buurt van de plekken die recht geven op deelname aan de Final Stage. Van der Vaart kreeg een totaal van 295 achter zijn naam en dat was liefst elf slagen te veel.

"Man, wat heb ik het koud! Ik wil nu niets liever dan lekker naar binnen", liet van der Vaart direct na afloop van zijn laatste ronde weten.

"Vandaag lukte het helaas niet, de baan speelde ook zo lang. Ik heb ech wel vijf keer een ijzer-3 naar binnen moeten slaan. Nu is het even afwachten wat de andere jongens van de EPD doen en dan ga ik mijn schema bepalen voor volgend jaar."

Besseling

Ook Wil Besseling had zijn week niet. Na een opening van 80 (+8) waren kansen op plaatsing eigenlijk direct al verkeken.

Ook de laatste dag wilde het niet lukken, al sloeg Besseling de laatste paar holes die wij van hem zagen nog een paar prachtige ballen. Met een 78 liep zijn totaal tot 306 slagen op, 22 slagen meer dan de laatste spelers die zich kwalificeerden.

"Dit is toch wel een teleurstelling', aldus Besseling. Ik heb de afgelopen weken gewoon erg goed getraind en je werkt dan toch naar een piekmoment toe. Als het dan direct in die eerste ronde mis gaat, is dat natuurlijk ontzettend balen."

Wat Besseling zijn volgende toernooi gaat worden weet hij nog niet precies. "Ik zou komende week in Zuid-Afrika kunnen spelen, maar ik moet er nog maar eens goed over nadenken of ik dat ga doen."

"In januari is er nog een toernooi in India, dus misschien wordt dat wel mijn eerste. Anders is er waarschijnlijk ook weer Zuid-Amerika, dus misschien wordt het daar wel, we zien het wel. Eerst maar eens goed het afgelopen seizoen evalueren."