EINDHOVEN - Ranomi Kromowidjojo maakte de afgelopen dagen grote indruk op de Europese kampioenschappen kortebaan. Ze won in Eindhoven twee keer goud met de estafetteploegen en werd individueel eerste op de 50 meter vrij en de 100 meter vrij.

Op de vrije nummers zwom ze onder meer regerend olympisch kampioene Britta Steffen naar huis. De Duitse, weliswaar pas twee maanden weer serieus aan het trainen na een lange rustperiode, wist niet wat ze zag.

''Wauw! Zij is het grootste talent dat er op de vrije slag rondloopt bij de vrouwen'', zegt Steffen in het nieuwe nummer van het NUsport-magazine. ''Ze is sterk en momenteel veel beter dan ik.''

De 27-jarige Steffen heeft bewondering voor de mentale kracht van de pas 20-jarige Kromowidjojo.

''Ik won in 2006 op de EK mijn eerste gouden medaille. Ik was toen 23 jaar. Voor die tijd was het mijn probleem bij mezelf te blijven, ik was zo onder de indruk van de ambiance dat ik vergat goed te zwemmen. Ranomi lijkt daar geen last van te hebben. Zij is op deze leeftijd al zo gefocust. Zij zet echt de toon op dit moment.''

Olympische Spelen

Steffen ziet haar Nederlandse concurrente uitgroeien tot een voorname medaillekandidate voor de Olympische Spelen van 2012.

"Als ze zich zo blijft ontwikkelen is ze niet te stuiten. Ze heeft zeker de mogelijkheden om in Londen olympisch goud te winnen op de 100 vrij. Maar ja, de Spelen hebben tegelijkertijd hun eigen wetten."

In het nieuwe nummer van het NUsport-magazine, dat nu in de winkel ligt en online te bestellen is, komen ook kenners als Pieter van den Hoogenband, Jacco Verhaeren en Inge de Bruijn aan het woord in een uitgebreid verhaal over Kromodiwjojo.