TILBURG - Adrienne Herzog heeft zondag de internationale Warandeloop gewonnen. De in Spanje wonende atlete was in de bossen bij Tilburg de snelste over 8100 meter. Herzog won in 27 minuten en 30 seconden.

Ze had een ruime voorsprong op de Belgische Veerle de Jaeghere, die veertien tellen moest toegeven. Joelija Roeban uit Oekraïne finishte met een achterstand van 24 seconden als derde.

Bij de mannen liep Kalid Choukoud naar de tweede plaats op de 10.000 meter.

De Nederlander moest alleen de Duitser Steffen Uliczka laten voorgaan. Choukoud kwam vijf seconden te kort. De Belg Atelaw Bekele belandde op de derde plaats.

EK

Voor Herzog was de Warandeloop een uitstekende test op weg naar de Europese crosskampioenschappen in het Portugese Albufeira, waar op 12 december om de titels wordt gestreden. Vorig jaar won de atlete in Dublin brons.

Zondag had ze halverwege de ruim 8 kilometer de rest van het deelnemersveld al achter zich gelaten. Maandag wordt de Nederlandse afvaardiging voor de EK bekend, maar duidelijk is dat Herzog de vrouwenploeg aanvoert.

Schitteren

Bij de mannen deed Choukoud mee om de zege. De Nederlands kampioen veldlopen hoopt ook in Portugal te schitteren.

Hij werd in Tilburg uiteindelijk in de slotfase afgetroefd door de Duitser Uliczka, die in Dublin vorig jaar op de EK als negentiende binnenkwam. Gert-Jan Wassink eindigde als zesde, net voor Michel Butter.