VICAR - De Nederlandse handbalsters hebben zaterdag in een zeslandentoernooi in Spanje nipt verloren van wereldkampioen Rusland. Na zestig minuten was de eindstand 27-28. Bij rust leidde Oranje nog met 12-10.

De ploeg van bondscoach Henk Groener speelt door de nederlaag zondag om de derde plaats tegen Brazilië, dat met 29-27 verloor van het gastland. Oranje bereidt zich in het Spaanse Vicar voor op het Europees kampioenschap, dat 7 december begint in Noorwegen en Denemarken.

Op volle sterkte

Nederland trof zaterdag Rusland op volle sterkte. Toch had de wereldkampioen het moeilijk tegen de vrouwen van Groener, die zowel aanvallend als verdedigend goed tegenstand boden. Danick Snelder was het trefzekerst met 8 doelpunten, Laura van der Heijden scoorde 5 keer.

''We baalden natuurlijk enorm dat we uiteindelijk hebben verloren. We hadden hier kunnen winnen'', zei assistent-trainer Peter Portengen na de wedstrijd. ''Maar we realiseren ons ook dat we heel goed hebben gespeeld tegen Rusland, toch de huidige wereldkampioen."

Positieve overheerst

"Het positieve overheerst. In de laatste tien minuten werd de dekking minder, waardoor we meer doelpunten tegen kregen. Dat Rusland in de allerlaatste seconden de winnende treffer maakt, is zuur.''

Oranje miste aanvoerster Diane Lamein en Nycke Groot wegens lichte blessures. Verder is het team compleet. Groener maakt na afloop van het toernooi de selectie bekend die afreist naar het Noorse Larvik, waar het Nederlands team zijn eerste groepswedstrijden afwerkt.