LE HAVRE - Het konvooi trucks in de Dakar Rally is de komende editie sterk oranje gekleurd. Van de 68 ingeschreven vrachtwagenequipes zijn er 22 afkomstig uit Nederland. Met ervaren rotten als Gerard de Rooy, Marcel van Vliet, Hans Bekx en Wuf van Ginkel achter het stuur.

De woestijnrally door Argentinië en Chili duurt van 1 tot en met 16 januari 2011. De voertuigen worden donderdag en vrijdag in de Franse havenstad Le Havre ingescheept.

Het aandeel Nederlandse deelnemers bij de motoren en de rallywagens is beduidend minder groot. Twaalf motoren en elf auto's komen aan de start van de 9000 kilometer lange rally, die voor het derde jaar op rij wordt verreden in Zuid-Amerika.

In totaal doen er 430 voertuigen mee, waarvan 183 motoren, 146 auto's, 68 trucks en 33 quads.

Motor

Nederlandse troeven op de motor zijn tweevoudig etappewinnaar Frans Verhoeven, Henk Knuiman en Mirjam Pol, in 2009 winnares van het vrouwenklassement. Pol moest de rally in januari van dit jaar voortijdig verlaten met gebroken ribben.

Tim Coronel en voormalig motorcoureur Jurgen van den Goorbergh gaan het opnieuw solo proberen in een buggy. Voormalig formule 1-coureur Jan Lammers is voor de tweede keer van de partij in een rallytruck.

Comeback

Gerard de Rooy maakt zijn comeback in de rally, die hij twee keer als derde beëindigde en waarin hij de nodige etappes won. In 2010 moest hij overslaan wegens zwaar rugletsel. Hij stapt dit jaar in een Iveco met zijn vaste navigator uit België, Tom Colsoul.

Marcel van Vliet kreeg een laag startnummer als de nummer drie van het vrachtwagenklassement van 2010. Achtvoudig wereldkampioen zijspancross Daniël Willemsen ziet af van Dakar. Hij heeft het te druk met andere werkzaamheden.

De winnaars van vorig jaar verdedigen in 2011 hun titel. De Fransman Cyril Despres bij de motoren, de Spanjaard Carlos Sainz bij de auto's en de Rus Vladimir Tsjagin bij de trucks.