Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Degenschermers elfde op WK

PARIJS - De Nederlandse degenschermers zijn als elfde geëindigd op de wereldkampioenschappen schermen in Parijs. Het Oranje-team, dat door Duitsland uit de kwartfinale werd gehouden, won zaterdag in zijn slotwedstrijd nipt van Estland.
Door ANP

Dat was te danken aan aan alles-of-niets-offensief van Bas Verwijlen in de negende en laatste partij: 45-43. Die begon, doordat nestor Arwin Kardolus niet opgewassen bleek tegen Marno Allika, bij een achterstand van 32-40.

De Brabantse kopman versloeg Sten Priinits in de luttele minuten die nog restten met 13-3. Arnaud Holstege completeerde de Nederlandse ploeg in dit duel. Gezegd moet overigens dat de Esten zonder Nikolai Novosjolov, de kersverse wereldkampioen op dit wapen, aantraden.

Revanche

Na het verlies (35-45) tegen de Duitsers, de nummer vier van het vorige WK, revancheerde Nederland zich in de strijd om de plaatsen 9 t/m 16 knap tegen Japan: 45-33.

Ook toen kwam het slotakkoord van Verwijlen. Nadat Kardolus de aanval van Kazuyasu Minobe (11-11) had afgeslagen, troefde hij Keisuke Sakamoto af met de alleszeggende cijfers 13-5.

China

De negende plaats bleek echter te hoog gegrepen. China was duidelijk te sterk: 45-32. De jonge Tristan Tulen (19), die zich in Oss zowel op degen als floret bekwaamt, deed als vervanger van de 46-jarige Kardolus een schat aan ervaring op, al kon hij tegen zijn drie Chinese tegenstanders slechts negen treffers bijdragen aan het totaal.

Frankrijk veroverde voor eigen publiek het laatste WK-goud. Jean-Michel Lucenay, Ulrich Robeiri, Gauthier Grumier en reserve Jérôme Jeannet wonnen in de finale met 45-36 van de ploeg van de Verenigde Staten. Hongarije werd derde, ten koste van Rusland: 36-34.


Lees meer over:

Bas Verwijlenwk schermen

Aanbevolen artikelen