LEVI - Marlies Schild heeft zaterdag in het Finse Levi de eerste wereldbekerwedstrijd slalom van dit seizoen gewonnen. Ze had voor de twee runs een tijd van 1.52,84 nodig. De Duitse Maria Riesch eindigde op slechts driehonderdste als tweede voor de Finse Tanja Poutiainen.

Voor Schild was het haar tweede zege op de moeilijke piste in Levi. Vier jaar geleden won ze er ook, destijds was het startsein voor twee formidabele seizoenen op slalom met eindzeges in de wereldbeker.

Daarna volgde een blessurejaar. Maria Riesch ontpopte zich toen als de slalomspecialiste.

Terugkeer

Zaterdag gaf Schild (29) aan dat ze klaar is voor een terugkeer aan de top, ook al was de overwinning in haar ogen verrassend. Na de eerste run stond de Oostenrijkse, die haar 24e wereldbekerzege behaalde, slechts vijfde.

''De eerste race was frustrerend. Ik kwam niet in mijn ritme. In de tweede run was ik rustig, maar ik had weinig vertrouwen in de zege. Ik stond ver achter'', zei ze na afloop opgetogen na de inhaalrace.

Agressie

Riesch ging in de beslissende race te voorzichtig naar beneden. ''Ik heb te veel op safe gespeeld. Ik miste de agressie van de ochtenduren'', verklaarde de Duitse haar terugval naar plaats twee.

Riesch kijkt dit seizoen vooral naar de wereldkampioenschappen, in februari in het Duitse Garmisch-Partenkirchen. De Duitse is daar opgegroeid.

Kamers

Zowel Riesch als Schild heeft een jongere zus in het wereldbekercircuit. Bernadette Schild eindigde zaterdag als zeventiende, haar beste wereldbekerresultaat.

''Ze was vijf toen ik het huis verliet om me volledig op skiën te richten. Ik heb haar amper zien opgroeien, nu delen we kamers bij de wedstrijden'', aldus de winnares van de dag over haar zeven jaar jongere zus.

Susanne Riesch, de zus van Maria, eindigde als vierde net buiten het podium.