AMSTERDAM - Voormalig international Bram Lomans kan zijn lol niet op nu bekend is geworden dat de FIH het dubbele WK van 2014 heeft toegewezen aan zijn woonplaats Den Haag.

Een klein feestje gevierd donderdagavond toen bekend werd dat het dubbele WK van 2014 in Den Haag wordt gespeeld?
"Ik zat bij het Gehandicaptensportgala in Amsterdam, dat werd gehouden in het Olympisch Stadion. Daar werd op een gegeven moment zelfs omgeroepen dat Den Haag in 2014 zowel het WK voor de mannen als de vrouwen mag organiseren. Heel bijzonder. Dus ja, er is wel een extra flesje opengetrokken."

Met dank ook aan Bram Lomans?
"Nou, ik denk dat ook zonder mij Den Haag wel een kans zou hebben gemaakt, maar ik was wel een van de eersten die naar de gemeenteraad van Den Haag rende om te vertellen dat de KNHB het WK naar Nederland wilde proberen te halen. Daarna is Bart de Liefde er nog eens overheen gegaan in de raad zelf."

Waarom gaan de gedachten terug naar 1998?
"Omdat we toen in Nederland ook een WK voor mannen en vrouwen organiseerden in een voetbalstadion, de Utrechtse Galgenwaard. Dat was een groot feest. Ik speelde zelf mee, hoewel mijn start toen ietwat moeizaam was."

"Maar uiteindelijk verliep het geweldig. Elke dag was er een volle bak. Zaten er gewoon dagelijks vijftienduizend toeschouwers lekker naar hockey te kijken. Ook mensen die eigenlijk niets met hockey hadden, maar het wel ongelooflijk naar hun zin hadden. Vanwege de unieke sfeer. Hele families zaten er op de tribunes. Oud naast jong en zonder rotzooi. Iedereen zag: zo kan het dus ook tijdens het beleven van sportwedstrijden."

Bestaat het gevaar dat men straks in Den Haag teveel het gevoel van toen in Utrecht wil kopiëren?
‘Ik denk van niet. Den Haag en Utrecht zijn toch heel andere type steden. Zo zal straks in De Haag ook het strandleven erbij worden betrokken. En bij diverse festivals in de stad wordt het hockey betrokken. Daarom snap ik heel goed dat men heeft gekozen voor Den Haag en niet voor Utrecht. Anders zou je echt gaan vergelijken en dan kan zo’n evenement alleen maar tegenvallen.’

Wat kan het WK hockey doen voor Den Haag?
"Het WK zet de stad weer eens neer als een plek waar je goed mooie, grote evenementen kunt organiseren. En ook het Haagse hockey kan door het WK een impuls krijgen. Vroeger maakten de Haagse clubs toch een beetje de dienst uit in Nederland, maar tegenwoordig zijn ze een beetje weggegleden. Wie weet geeft het WK een boost aan de clubs in Den Haag."

Hoe zien we jou in 2014 vermoedelijk terug tijdens het WK?
"In elk geval als supporter. Maar misschien zit ik wel namens de bond of Den Haag in de organisatie. Of als ambassadeur van het toernooi. Ik ben beschikbaar. Ik sta voor alles open."