AMSTERDAM - Opnieuw stond Kai de Jager zondag met lege handen. De coach van Tilburg ziet met lede ogen toe hun zijn team steeds verder wegzakt in het drijfzand van de Rabo Hoofdklasse.

Omdat de Brabanders ook tegen Kampong aan het kortste eind trokken, hebben de Tilburgers na negen duels slecht één punt vergaard. Vooral aanvallend was het zondag treurig gesteld met de rode lantaarndrager uit de Rabo Hoofdklasse. Slechts één keer konden de spitsen van Tilburg het Kampong-doel onder vuur nemen.

Ook in voorgaande duels was het aanvallend vaak pover wat de bruinbroeken lieten zien. De cijfers spreken dan ook boekdelen; Tilburg scoorde slechts negen doelpunten, met afstand het laagste aantal in de competitie.

Balverlies

"We lijden aanvallend te snel balverlies", is de conclusie van De Jager. "Voorin moeten we de bal langer vasthouden, zodat spelers aan kunnen sluiten. Ja, dat ligt ook aan een gebrek aan kwaliteit voorin, natuurlijk. Vorig jaar waren onze spitsen beter."

"Het is moeilijk. Na elke verloren wedstrijd denk je weer ‘kutzooi’. Maar we wisten dat het zwaar zou worden met vijftien nieuwe spelers. Het team heeft er nog steeds lol in. En ik ook. Zo houden we elkaar op de been."

Degradatiestrijd

De Tilburgers moeten hun strijd tegen degradatie vervolgen zonder manager Stijn Pessers. Hij stapte anderhalve week geleden op, nadat een groot deel van zijn taken waren overgenomen door Ton Rooijens.Voor onrust zorgen deze verschuivingen in de technische staf echter niet, aldus De Jager.

"Dan zouden we niet hebben besloten Ton erbij te halen. We doen alles in het teambelang. Ook in de staf zoeken we naar optimalisatie. Ik vind het erg jammer dat Stijn na de komst van Ton heeft besloten te stoppen. Maar we willen iedereen, elke twee procent, benutten om het team beter te maken. Als er iemand een waardevolle aanvulling op de staf kan zijn, waarom zou je er dan geen gebruik van maken?"

Directe concurrent

Komend weekeinde staat een bijzonder belangrijk duel op het programma voor Tilburg. De Brabanders krijgen nummer elf, en directe concurrent, Hdm op bezoek. "Het gat met hen is nog steeds vijf punten. Als we daar zondag van winnen, dan komen we op twee punten. Een cruciale wedstrijd. Maar zelf als we verliezen, is het gat niet onoverbrugbaar."