ROTTERDAM - Hüsnü Kocabas houdt van open, aanvallend boksen. Maar zijn vrije stijl brengt hem in het huidige amateurcircuit niet veel medailles meer.

''Ze vermoorden het amateurboksen. Ik word er doodziek van'', sprak zijn trainer-coach Hennie Mandemaker maandagavond in Rotterdam onomwonden.

Kocabas (31) bokste maandag tijdens de zeventiende editie van de Bep van Klaveren Memorial een soepele partij tegen de Deen Thomas Kristensen (9-4).

''Maar mijn manier van boksen zie je bij de grote toernooien bijna niet meer'', verzuchtte de veelvoudige nationale kampioen in het lichtgewicht.

Saaie partijen

''Vrijwel iedereen in de ring staat helemaal 'dicht' in de ring, met de handschoenen voor het gezicht en de armen gebogen voor de borst."

"Af en toe delen deze nieuwe specialisten een stoot uit. Daardoor krijg je hele lage uitslagen en veel saaie partijen. Het heeft nog maar weinig met boksen te maken.''

Ondanks het afnemende plezier en het verminderde succes blijft Kocabas op zijn eigen wijze knokken voor eremetaal.

Hoopt op Spelen

Op 20 november treedt hij met de Nederlandse ploeg aan in Leeuwarden voor het eerste duel met Denemarken in de Bundesliga. Voor 2011 staan de Wereldspelen voor militairen en de WK voor amateurs op zijn programma.

''Ik hoop nog steeds op deelname aan de Olympische Spelen. Londen 2012 is mijn laatste kans. Daarna ga ik rustig afbouwen. Een overstap naar de profs is geen optie voor mij.''