AMSTERDAM - Dankzij een razend knappe slotronde is Joost Luiten zondag op de Andalucia Valderrama Masters op de gedeelde vijfde plaats geëindigd. Robert-Jan Derksen moest terrein prijsgeven en werd veertiende. Graeme McDowell won het evenenement van de Europese Tour.

Luiten deed zijn ronde in 69 slagen, twee onder par.

Na een tweede plaats in het Portugal Masters en een derde plaats in het Castello Masters is dit de derde top vijfplaats op rij voor de man uit Bleiswijk.

'‘Ja, ik ben zeer tevreden'’, lachte Luiten na afloop van zijn slotronde, die hem op een totaal van level par bracht. '‘Deze baan is zo verschrikkelijk moeilijk, en als je dan onder par weet te spelen (dat lukte op de slotdag slechts drie spelers, red.) dan kun je alleen maar zeer tevreden zijn. Aan het begin van de week had ik zo voor een top tienplaats getekend.’'

116.100 euro

Luiten verdiende met zijn gedeelde vijfde plaats 116.100 euro om zo op een seizoenstotaal van 786.908 euro te komen. De plaats in de top dertig van de Europese Order of Merit komt zo dichter en dichterbij.

Dankzij zijn goede prestatie komt Luiten over twee weken wel het Barclays Singapore Open binnen (het HSBC Championship van volgende week heeft een gelimiteerd veld), maar hij twijfelt of hij voor één wedstrijd helemaal naar Azië gaat vliegen.

'‘Ik beslis maandag, maar ik denk eigenlijk dat ik nu even een paar weken rust neem en ga genieten, zodat ik over drie weken in Dubai volop aan de bak kan.’'

Derksen

Ook Robert-Jan Derksen is zeker voor het slotakkoord van het seizoen, maar zondag stond een 76 (+5) een topnotering in de weg.

Met een birdie was de start goed, maar vijf bogeys op rij en zelfs nog een double bogey bewezen hoe hard Valderrama terug kan slaan als je uit positie ligt. Met een totaal van +5 werd Derksen gedeeld veertiende.