LAKE KARAPIRO - De wereldkampioenschappen roeien in Nieuw-Zeeland zijn zondag stormachtig van start gegaan. Na de eerste vijf series op de openingsdag moest de wedstrijdleiding het programma afbreken wegens een te harde wind.

Een hervatting van de races bleek later op de dag niet mogelijk, omdat het flink bleef waaien boven Lake Karapiro.

Voor Nederland kwamen Rianne Sigmond en Maaike Head in de lichte dubbeltwee nog wel in actie. Het duo van het Rotterdamse Skadi moest genoegen nemen met de vierde plaats in hun voorwedstrijd. Daarmee werd het koppel naar de herkansing verwezen.

De series met de Nederlandse mannenteams in de vier-zonder en de lichte vier-zonder werden verschoven naar maandag. Ook de voorwedstrijd van skiffeur Roel Braas werd een dag uitgesteld. De lichte skiffeur Jaap Schouten en de vrouwen twee-zonder (Wianka van Dorp/Olivia van Rooijen) komen maandag volgens het schema eveneens in actie.

De Nederlandse vrouwen vier-zonder, die de wereldtitel verdedigt, varen maandag een voorwedstrijd om de baanindeling voor de finale te bepalen. Voor dit niet-olympische nummer hebben zich slechts vier teams ingeschreven.