ALMERE - Het Europees kampioenschap 2012 is na twee kwalificatiewedstrijden heel ver weg voor het Nederlands mannenhandbalteam. Op de nederlaag woensdag tegen Noorwegen volgde zaterdag een vette verliesbeurt tegen Tsjechië.

Oranje was in het Topsportcentrum van Almere niet opgewassen tegen de fysiek sterke Oost-Europeanen: 25-33. In de eerste helft kon het team van bondscoach Harrie Weerman nog aardig mee in het duel, maar in de tweede speelhelft was het klasseverschil overduidelijk.

Tsjechië liet zien dat het een Europees topland is in handbal. Bovendien beschikte de ploeg over een absolute vedette met Filip Jirich, topscorer van de Duitse Bundesliga en de Champions League. Hij nam tegen Nederland genoegen met 8 treffers, één meer dan Bartek Konitz, met zeven doelpunten topschutter aan Nederlandse kant.

Buitenlandse competities

De Nederlandse handbalinternationals spelen bijna allemaal bij clubs in sterke buitenlandse competities, maar als ploeg slagen ze er maar niet in de eindronde van een groot kampioenschap te bereiken. Na de zoveelste mislukte kwalificatie eerder dit jaar voor het WK in 2011 is de opdracht voor Weerman veranderd. Hij krijgt de komende jaren de tijd om jonge spelers te laten rijpen, zodat er in 2016 een topteam staat dat internationaal meetelt.

Volgens de bondscoach is er genoeg talent in Nederland. Hij zag er één zaterdag al uitblinken in het duel met de Tsjechen. De 19-jarige Iso Sluijters durfde de strijd aan en wierp met branie de ballen hard op het doel van de tegenstander. ''Die jongen is zo explosief. Met een paar jaar krachttraining erbij kan hij een absolute topspeler worden.''

Jicha

Sluijters toonde zijn kwaliteiten bij vlagen. Anders dan icoon Jicha, de 28-jarige opbouwspeler van de Duitse kampioen THW Kiel en eigenlijk iedere wedstrijd wel goed voor tien treffers. Hij verenigde alle kenmerken van het Tsjechische spel in zich: sterk, snel en doeltreffend.

''Hij was niet af te stoppen'', erkende Weerman: ''Dat is ook het verschil. Wij zijn afgetroefd op fysieke kracht, niet zozeer op handbaltechnisch vlak. Die lichamen van de Tsjechen zijn veel sterker, zij missen veel minder ballen dan wij.''

Discipline

Bij rust leidde de ploeg van bondscoach Jiri Mika met 18-14, in de tweede helft liep de ploeg al snel uit naar 23-15. Die marge bleef zo tot het einde van de wedstrijd ''We namen het iets te makkelijk. De discipline viel uit de ploeg'', zei Weerman. Dat vond ook hoekspeler Tim Remer. ''Ze hadden gewoon meer klasse.''

In maart 2011 is de volgende kwalificatiewedstrijd, dan tegen Griekenland. Alleen de eerste twee uit de poule plaatsen zich voor het EK van 2012 in Servië. Met 0 punten uit 2 duels staat Oranje vooralsnog laatste.