AMSTERDAM - Er is maar één Diego Armando Maradona. Toch is de een na de andere talentvolle Argentijnse voetballer tot zijn opvolger benoemd.

In de Maradona-special van NUsport staat een top tien van al die ‘nieuwe Maradona’s’ van wie er geen een zo goed als 'El Pibe de Oro' bleek te zijn, op dat ene wonderkind na dan, misschien.

Op positie één, Lionel Messi

In 2005 benoemde Maradona de aanvaller van FC Barcelona, die dat jaar excelleerde op het gewonnen WK onder 20 in Nederland, in zijn tv-show tot z’n opvolger. Messi bleek anders dan alle andere ‘nieuwe Maradona’s’. Hij is mentaal ijzersterk, leergierig, stabiel, onbeïnvloedbaar én buitenaards goed.

'El Pulga' (De Vlo) groeide de voorbije jaren uit tot de beste voetballer ter wereld. Hij won al meer grote prijzen dan Maradona en Johan Cruijff tot en met hun drieëntwintigste samen wonnen, waaronder twee Champions League-titels en olympisch goud.

Magische linkervoet

Hoewel Messi meer allround aanvaller dan spelmaker is, doet ongelooflijk veel aan hem denken aan de man die hem tot en met het afgelopen WK als bondscoach onder zijn hoede had. Hun magische linkervoet bijvoorbeeld, of hun vrijwel alleen door elkaar geëvenaarde balcontrole, acceleratie en instinctieve passing.

Vooralsnog is er slechts één groot verschil dat Maradona op eenzame hoogte boven Messi plaatst. Pluisje maakte Argentinië in 1986 praktisch in zijn eentje wereldkampioen, Messi oogstte in het Argentijnse shirt tot op heden vooral hoon.

'De Vlo' heeft zijn leeftijd echter mee; bij het volgende WK is hij pas 26 jaar. Bijna 24 jaar geleden bereikte Maradona diezelfde leeftijd. Enkele maanden eerder won hij de wereldtitel.

De volledige top tien 'nieuwe Maradona's' staat in de Maradona-special van het NUsport-magazine. Deze bijzondere uitgave is online te bestellen.