HOOGEVEEN - Anish Giri heeft het Univé schaaktoernooi in Hoogeveen afgesloten met een remise.

De 16-jarige Rijswijker deelde zaterdag in de zesde en laatste ronde na 31 zetten het punt met jeugdwereldkampioen Maxime Vachier-Lagrave. Deze Fransman werd daarmee zeker van de titel in de kroongroep van het Drentse evenement.

Sergei Tiviakov was nog sneller klaar. Hij trad met wit aan tegen de Spanjaard Alexei Sjirov. Na zijn 23e zet was de remise een feit. De Groningse grootmeester eindigde als laatste met slechts één punt, twee minder dan Giri. Vachier-Lagrave kwam uit op 4 1/2.

Ikonnikov

In het open toernooi ging de winst naar Vjatsjeslav Ikonnikov. De Rus versloeg in de negende en laatste ronde de Engelsman Stewart Haslinger. Hij profiteerde optimaal van de verrichtingen van de Nederlanders Erwin L'Ami en Sipke Ernst.

De eerste won met zwart van de Poolse koploper Robert Kempinski, die in Hoogeveen met 5 uit 5 was begonnen. Ernst wees landgenoot Friso Nijboer, de andere titelfavoriet, zeer overtuigend terug.

Door de verrassende resultaten op de slotdag eindigden vijf schakers met 6 1/2 punten bovenaan, onder wie L'Ami en Ernst. Ikonnikov werd tot winnaar uitgeroepen op grond van de meeste weerstandspunten.