ROTTERDAM - In de Maradona-special van het NUsport-magazine halen onder anderen Ruud Gullit, Wim Kieft en Mario Been herinneringen op aan de bijna vijftigjarige 'Pluisje'.

Op de website komen verschillende andere (oud-)voetballers aan het woord over hun favoriete Maradona-herinnering.

Feyenoord-aanvaller Georginio Wijnaldum (19) speelt het liefst als nummer tien. Toch heeft hij niet zo gek veel met de – in onze ogen – beste nummer tien in de historie.

“Al is Maradona wél de beste voetballer uit zijn tijd,” zegt Wijnaldum. “Maar toen hij op zijn hoogtepunt was, was ik nog niet eens geboren. Daarom zie ik hem niet echt als een idool of zo.”

Toch bekeek hij in het verleden geregeld beelden van El Diez (De Tien). Wijnaldum is nou eenmaal een liefhebber. “Van mijn oom Delano heb ik een keer een dvd-box gehad met de mooiste WK-beelden. Daarop heb ik Maradona veel zien voetballen, maar ook mannen als Pelé, Garrincha, noem maar op…''

''Maradona was een geweldige speler, maar of hij de beste voetballer ooit is? De ene zegt dat Pelé dat is, de ander noemt Maradona. Maar er zijn nog veel meer toppers uit het verleden die het zouden kunnen zijn. Johan Cruijff bijvoorbeeld.”

Voor de tv lette Wijnaldum in zijn jeugd speciaal op de nummers tien. “Zoals Dennis Bergkamp. Hij was heel goed, hoor. Echt héél goed. Een nummer tien zoals nummers tien bedoeld zijn. Verder heb ik Clarence Seedorf en Jonathan De Guzman altijd heel goed gevonden. Maar niet de beste. De beste is voor mij Zinedine Zidane. Die man kon alles. Geweldige speler.”

Beter dan Maradona?
“Elke voetbalperiode kent zijn beste speler en Maradona was de man in de jaren tachtig. Hij was een echte nummer tien die steeds acties maakte. Maar als ik moet kiezen, ga ik toch voor Zidane. Hij is voor mij dé man.”

Nummer 42 van het NUsport-magazine staat vanwege diens 50e verjaardag geheel in het teken van Diego Maradona. Het blad is online te bestellen.