AMSTERDAM - "Zeg nooit, nooit", zegt spelverdeler Kim Staelens over de kansen van de Nederlandse volleybalvrouwen om wereldkampioen te worden. "We knallen er vol enthousiasme en vertrouwen in en dan zien we het wel", vult haar zus Chaïne Staelens aan.

Morgen begint voor de ploeg van bondscoach Avital Selinger in Japan het WK met de poulewedstrijd tegen Tsjechië. Nederland zit verder in de poule bij olympisch kampioen Brazilië, Europees kampioen Italië, Kenia en Puerto Rico.

“Wat we verwachten? Om 15 november naar huis te gaan. Dat betekent dat we alle wedstrijden hebben gespeeld", is Kim Staelens optimistisch.

Wisselvallig

De 28-jarige spelverdeler beviel 16 september van dochtertje Lynn en zit nu weer bij de selectie. Net als haar veertien maanden oudere zus Chaïne Staelens. “Natuurlijk hebben we Kim gemist de laatste tijd.”

De prestaties van Oranje waren wisselvallig afgelopen zomer. De ploeg miste maar net de finale van de World Grand Prix, maar wist zich niet veel later bij het kwalificatietoernooi voor de GP van volgend jaar niet te plaatsen.

“We moesten wat nieuwe mensen inpassen en voor beide spelverdeelsters was het de eerste zomer dat ze meetrainden", aldus Chaïne Staelens. "Het is al moeilijk om ingepast te worden als je al een paar jaar meeloopt, laat staan als je er meteen moet staan. Alles is nieuw voor ze. Er komt zoveel op ze af. Als spelverdeelster moet je een team leiden. Respect voor die nieuwe meiden hoe ze dat voor elkaar krijgen.”

Verdriet

Tegenover het grote geluk om de geboorte van Lynn staat intens verdriet. Chaïne Staelens verloor op 27 april haar vriend Jonathon Walsh. Hij kreeg een hartstilstand en werd slechts 32 jaar. "Hoe het nu gaat? Met ups en downs", vertelt Chaïne Staelens. “Het is heel moeilijk. Het kost mij heel veel om gewoon te leven, laat staan te volleyballen."

"Ik ben altijd een hele enthousiaste volleybalster geweest. Ik kan dat enthousiasme nu emotioneel niet altijd meer brengen. Dat verschil merk ik wel. Wat ik in het veld ook merk is dat ik me soms iets beter moet concentreren op het uitvoeren van mij taken."

"Vroeger had ik nooit problemen met mijn concentratievermogen," gaat ze verder "maar nu moet ik af en toe heel bewust even terug naar mezelf en focussen op de dingen die ik moet doen.”

In het NUsport-magazine van deze week een openhartig interview met Chaïne en Kim Staelens over de meest bewogen periode in hun leven. Het blad is ook online te bestellen.