AMSTERDAM - Er is maar één Diego Armando Maradona. Toch is de een na de andere talentvolle Argentijnse voetballer tot zijn opvolger benoemd.

In de Maradona-special van NUsport staat een top tien van al die ‘nieuwe Maradona’s’ van wie er geen een zo goed als 'El Pibe de Oro' bleek te zijn, op dat ene wonderkind na dan, misschien.

Op positie drie, Ariel Ortega

El Burrito (Het Ezeltje) stootte zich menigmaal aan dezelfde steen. Waar Maradona geregeld in het nieuws kwam vanwege een cocaïneverslaving, kwam zijn opvolger in het Argentijnse team de afgelopen jaren herhaaldelijk in opspraak door zijn alcoholverslaving.

Soms leek het wel alsof Ortega net zo omstreden wilde worden als Maradona. Bij een van zijn comebacks bij River Plate na een afkickperiode scoorde hij in een Copa Libertadores-wedstrijd tegen LDU Quito in maart 2007 met de hand.

In de kwartfinale van het WK van 1998 werd hij na een woedeaanval en een toneelstukje van Edwin van der Sar uit het veld gestuurd. Zestien jaar eerder kreeg ook Maradona rood op een WK.

Qua looks en speelstijl zijn er eveneens treffende overeenkomsten tussen 'De Ezel' en 'Pluisje'. Kijk hoog in het stadion door je wimpers naar Ortega en je denkt dat je een rechtsbenige Maradona ziet spelen. Vooral zijn snelle gambetas (slalomdribbels) ogen als die van z’n grote voorbeeld.

Dopinggebruik

Ortega genoot de weelde dat hij de kunst bij Maradona kon afkijken, toen hij in 1994 als back-up van de grote meester mee mocht naar het WK. Na Maradona’s schorsing vanwege dopinggebruik nam Ortega in de achtste finales diens rol als spelmaker van La Albiceleste in. Zonder succes; Roemenië schakelde Argentinië uit.

De rest van zijn voetbalcarrière werd Ortega gegeseld door een veel te hoog verwachtingspatroon. Na omzwervingen langs onder meer Valencia, Sampdoria en Fenerbahçe keerde hij vorig jaar voor de derde keer terug bij River Plate.

De volledige top tien 'nieuwe Maradona's' staat in de Maradona-special van het NUsport-magazine. Deze bijzondere uitgave is online te bestellen.