LAKE KARAPIRO - De Nederlandse roeiselectie rondt komende week in Nieuw-Zeeland een uitgerekt seizoen af.

Tijdens de wereldkampioenschappen op Lake Karapiro, in de buurt van Hamilton, moeten de internationals van technisch directeur René Mijnders bewijzen dat de opbouw van het jaar goed is geweest.

Nederland verschijnt bij het mondiale toernooi op negen nummers aan de start. Zondag, op de eerste WK-dag, komen in de series de lichte vrouwen dubbeltwee (Head/Sigmond), skiffeur Roel Braas, de lichte mannen vier zonder stuurman (Muda/Muda/Heijbrock/Lievens) en de zware mannen vier zonder stuurman (Steenman/Versluis/Lücken/van Andel) in actie.

Tijdstip

Door het ongewoon late tijdstip van het WK, in verband met het begin van de lente in Nieuw-Zeeland, hebben de roeiers zich veel langer dan anders op het belangrijkste toernooi van 2010 kunnen voorbereiden.

De ploeg van Mijnders vertrok al op 8 oktober naar Nieuw-Zeeland voor het afsluitende trainingskamp.

De Nederlandse roeiploeg heeft in dit seizoen nog niet veel indruk gemaakt. Bij de wereldbekerfinale in juli in Luzern bijvoorbeeld werd er op de (veertien) olympische nummers niet één medaille gewonnen.

Oranje, uitgerukt met niet minder dan vijftig roeiers, haalde ook slechts op twee disciplines de A-finales (vrouwen Acht/vierde en lichte mannen vier-zonder/zesde). Mijnders benadrukte na dat teleurstellende toernooi dat het evenement in Zwitserland geen 'piekmoment' was en dat de 'focus' volledig op het WK was gericht.

Vorig jaar hield Nederland aan de wereldkampioenschappen in Poznan vier medailles over: goud voor de vrouwen vier-zonder en drie keer brons voor de Achten (vrouwen, mannen en lichte mannen).

Kosten

Vanwege de hoge kosten heeft de Nederlandse roeibond de lichte mannen Acht (niet-olympisch) voor het WK thuis gelaten.

Skiffeur Jaap Schouten (lichte mannen) mocht wel mee naar Nieuw-Zeeland. De kopman van Njord uit Leiden behoort tot de medaillekandidaten op dit niet-olympische nummer.

Zilver

Hij behaalde vorige maand zilver bij het EK in Portugal, dat als voorbereidend toernooi voor het WK diende.

De vrouwen vier-zonder (niet-olympisch) gaat in dezelfde samenstelling (Achterberg/Kingma/Bouw/Dekker) opnieuw voor goud op Lake Karapiro. Het viertal komt eveneens in de kansrijke Acht uit. Ook voor de mannen Acht hoopt roeibaas Mijnders op een WK-medaille.