AMSTERDAM - Ter ere van de vijftigste verjaardag van de meest beroemde speler in de historie van Napoli houdt Napels vrijdag ‘Maradona-dag’.

De ‘Giubileo Maradoniano’ begint om 8.10 uur met een ontbijt en eindigt middernacht met ‘Diego Set’, een show met dans en muziek. Centrum van de festiviteiten is de Bar Nilo, waar in een schrijn een haarlok van Maradona is opgeborgen.

Er wordt ook een standbeeld onthuld, geïnspireerd door de ‘hand van God’, de treffer die Maradona met de hand maakte in de kwartfinale van het WK 1986 tussen Argentinië en Engeland.

Voorts wordt er een aantal boeken gepresenteerd, zoals ‘The long story of the most beautiful goal in the world’ van sportjournalist Maurizio De Giovanni.

Hoofdrolspeler

Napoli, de club waar Maradona tussen 1984 en 1991 furore maakte, wilde aanvankelijk een wedstrijd organiseren ter ere van 'Pelusa', maar kwam op haar schreden terug toen bleek dat de hoofdrolspeler niet naar Italië wilde afreizen.

‘Pluisje’ heeft namelijk een belastingschuld van 34 miljoen euro bij de Italiaanse fiscus. Bij vorige ‘flitsbezoeken’ van Maradona werden een paar horloges en een diamanten oorring in beslag genomen.