SAN FRANCISCO - In de openingswedstrijd van de World Series hebben de San Francisco Giants woensdag (lokale tijd) de Texas Rangers met een verrassende 11-7 verslagen.

De verwachting van de eerste wedstrijd van de World Series was een pitchers’ duel waarin weinig gescoord zou worden.

Beide pitchers, Cliff Lee voor de Rangers en Tim Lincecum voor de Giants, zijn namelijk van een buitengewoon kaliber waardoor punten meestal schaars zijn.

Dat honkbal onvoorspelbaar kan zijn bleek in deze wedstrijd opnieuw waarheid te zijn; het werd een geweldig aanvallend spectakel.

Zoals gewend

Bijna zoals gewend, kwamen de Texas Rangers goed uit de startblokken. Punten van respectievelijk Elvis Andrus en Bengi Molina in de eerste en tweede inning zorgden voor een 2-0 voorsprong. Normaal gesproken zou dit al beslissend kunnen zijn met Lee als startende pitcher, maar niet deze avond.

De Giants kwamen terug in de derde inning. Op een tweehonkslag van Freddy Sanchez kon Edgar Renteria het eerste punt voor de Giants maken. Andres Torres produceerde even later de 2-2 op een belangrijke honkslag van Buster Posey.

Losgebroken

Waar de Giants al het gehele seizoen moeizaam aan punten kwamen, braken zij in de vijfde inning vreemd genoeg los op misschien wel de beste pitcher ter wereld.

Opnieuw een tweehonkslag van Sanchez (hij sloeg er drie deze avond), honkslagen van Cody Ross en Aubrey Huff en uiteindelijk een driepunt-homerun van Juan Uribe zorgden voor zes punten en een 8-2 voorsprong. Lee moest daardoor al eerder dan verwacht gewisseld worden.

De Rangers gaven zich echter niet zomaar gewonnen en brachten de stand in de daarop volgende slagbeurt terug naar 8-4 via Ian Kinsler en Molina.

Regels

Dat de minimale verschillen in de regels tussen de National League en de American League een rol kunnen spelen werd zichtbaar in de achtste inning.

Mede door twee fouten van Rangers-buitenvelder Vladimir Guerrero konden de Giants uitlopen naar 11-4 voorsprong. Guerrero, die gewend was om in de American League alleen te slaan, moest deze wedstrijd ook in het veld spelen omdat de National League-regels zeggen dat een pitcher mee moet slaan.

Onwennigheid

Die onwennigheid kostte de Rangers zodoende dure punten in het einde van de wedstrijd. De Rangers maakten het namelijk nog weliswaar in de laatste inning door drie punten te scoren. De voorsprong voor de Giants bleef echter intact en zij wonnen de eerste wedstrijd van de strijd om het Amerikaanse honkbalkampioenschap.

Roel Koolen is een voormalig professioneel honkballer die onder meer in Amerika heeft gespeeld. Tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking maakte hij deel uit van de Nederlandse selectie. Voor NUsport volgt hij de play-offs in de MLB op de voet.