TAICHUNG - De Nederlandse honkbalploeg heeft zich woensdag zoals verwacht geplaatst voor de finaleronde van het toernooi om de Intercontinental Cup.

Oranje versloeg in de laatste groepswedstrijd het nog puntloze Thailand met 7-2.

Het duel werd in de zevende inning nog even spannend toen de Aziaten hun achterstand terugbrachten tot 3-2.

Imponerende uithalen van Danny Rombley en Sharlon Schoop, beide goed voor drie honken, zorgden in de gelijkmakende slagbeurt echter al voor opluchting.

Doordat Italië verrassend met 3-0 won van favoriet Japan eindigde Nederland als eerste in de groep, met evenveel punten als de Italianen en de Japanners maar met een beter runsaldo.

Cuba, de andere poulewinnaar, is donderdag de eerste opponent in de beslissende fase. De andere tegenstanders zijn Taiwan en Zuid-Korea.

Winnende werper

Tegen Thailand was Kevin Heijstek de winnende werper. De starter kreeg in vijf innings maar een honkslag tegen en gooide achtmaal drieslag. Zijn opvolger Orlando Yntema kwam echter onverwacht in problemen, die grotendeels werden opgelost door Berry van Driel.

Nick Stuifbergen maakte het karwei op de heuvel af, nadat de 'triples' van Rombley en Schoop voor een veilige marge hadden gezorgd.

Zij waren de uitblinkers aan slag, de beste battingcijfers overlegde Mariekson Gregorius met vier hits in vijf pogingen (.800). De onervaren Jason Halman, drie uit vier, maakte eveneens indruk.

Bondscoach Jim Stoeckel gaf woensdag een aantal jongeren de kans zich te onderscheiden. Vaste krachten als Sidney de Jong, Eugene Kingsale, Raily Legito en Curt Smith kregen rust.