NIEUWEGEIN - De Nederlandse hockeybond (KNHB) en de clubs uit de hoofdklasse hebben een principeakkoord bereikt over een collectieve verzekering voor internationals. Dat bevestigde de KNHB woensdag.

De verzekering moet voorkomen dat er in de nabije toekomst gesteggel ontstaat over financiële compensatie bij blessuregevallen.

''Het gaat hier puur om inkomstenderving'', aldus een woordvoerster van de bond. Door de regeling, waarbij de bond en de clubs ieder de helft aan premie betalen, komen de kosten bij mogelijke blessures niet alleen op het conto van de clubs.

Wachten op definitief akkoord

''We verwachten nog dit jaar dat het akkoord definitief is'', vervolgt de zegsvrouw. Tot die tijd blijft de oude regeling nog van kracht.

De KNHB besloot na de Olympisch Spelen van Athene in 2004 dat een serieuzere aanpak van de sport noodzakelijk was. Teun de Nooijer raakte destijds geblesseerd waardoor zijn club Bloemendaal zeker twee maanden geen beroep kon doen op de international.

''Er was daarvoor al eerder gesproken over professionalisering van de sport. Maar de blessure van De Nooijer was een duidelijk signaal", aldus de woordvoerster over het proces.

''Maar zoiets doe je niet een-twee-drie. Over het akkoord dat er nu ligt, zijn we al anderhalf jaar in gesprek."

Robben

De hockeysport loopt daarmee vooruit op bijvoorbeeld het voetbal. De Duitse voetbalclub Bayern München is al geruime tijd in conflict met voetbalbond KNVB over financiële compensatie voor Arjen Robben nadat de speler geblesseerd terugkwam van het WK voetbal in Zuid-Afrika.

In het hockey spelen dezelfde belangen. Onder anderen Eva de Goede, Taeke Taekema, Kim Lammers en Minke Smeets-Smabers keerden al eens geblesseerd terug van interlandverplichtingen.

180 dagen

Het akkoord tussen de KNHB en de clubs houdt onder meer in dat een speler een uitkering krijgt van 180 dagen wanneer hij of zij geblesseerd zou raken.

''Het maakt dan voor de verzekering niet uit of dat bij een club of bij een vertegenwoordigend elftal gebeurt", aldus de woordvoerster. ''Het gaat erom dat de clubs niet alleen op hoeven te draaien voor de kosten."