AMSTERDAM - Het gaat goed met de Nederlandse golfer Joost Luiten (24). Hij eindigde achtereenvolgens tweede en derde op toernooien in Portugal en Spanje.

De 24-jarige Bleiswijkenaar verdiende met zijn resultaten bijna 300.000 euro en is zeker van deelname aan de jaarafsluiting van de European Tour, het Dubai World Championship.

Zijn we getuige van jouw doorbraak?
“Vind ik niet, daarvoor moet ik eerst toernooien winnen. Maar ik mag niet klagen. Ik heb uitstekende resultaten geboekt. Het komt voor mij niet als een verrassing. Ik speel het hele jaar al goed, haal telkens de cut. Dan volgt alleen een slechte ronde in het weekend, dat is de afgelopen twee weken niet gebeurd.”

Had je deze goede resultaten hard nodig?
“Het is fijn, maar ik was nog niet wanhopig. Omdat ik vaak de cut heb gehaald, hoefde ik niet te vechten voor mijn tourkaart van volgend jaar. Dat gaf rust. Ik wist dat het een keer beter moest gaan. Ik heb dit jaar mijn swing wat veranderd. Het kost tijd om daar constant mee te presteren.”

Had je kunnen winnen in Portugal of Spanje?
“In Spanje wel. Op de greens heb ik het alleen laten liggen. Zo had ik de laatste dag op hole tien drie slagen nodig voor een put van anderhalve meter.”

Zit toernooiwinst eraan te komen?
“Ik train hard op het putten. Als dat beter gaat, moet het een keer lukken.”

Wat is je doel nog dit jaar?
“Ik speel deze week weer in Spanje en daarna volgt nog de afsluiter in Dubai. Ik hoop dit jaar in de top dertig van de European Tour te eindigen. Dan ben ik volgend jaar automatisch geplaatst voor de British Open.”