TAICHUNG - De Nederlandse honkbalploeg heeft dinsdag tijdens het toernooi om de Intercontinental Cup in Taiwan favoriet Japan laten ontsnappen.

Pas in de laatste slagbeurt slaagden de Aziaten er in twee man over de thuisplaat te brengen en het duel alsnog te winnen met 2-1.

Oranje leidde nog met 1-0 tot in de negende inning, met al twee man uit. Aangewezen slagman Bryan Engelhardt scoorde vroeg in de wedstrijd op een driehonkslag van Danny Rombley, die volgend seizoen voor het gepromoveerde UVV uitkomt.

De Neptuniaan had zelf geen profijt van zijn voortreffelijk tik. Eugene Kingsale raakte de bal zodanig dat een dubbelspel volgde.

Thailand

Na de zeges op rivaal Italië en Nicaragua deerde dit eerste verlies het team van bondscoach Jim Stoeckel amper. Als Nederland woensdag het nog puntloze Thailand verslaat is de finaleronde bereikt.

De nederlaag tegen de Japanse toppers, allen actief in de sterke nationale profcompetitie, was vooral vervelend voor startende werper Rob Cordemans.

De 36-jarige routinier deed het voortreffelijk. Hij zag pas zijn achtste tegenstander op het honk verschijnen, ook nog door vier wijd, en begon met slechts één hit tegen aan de zesde inning. Na een stootslag-honkslag stuurde Stoeckel Diegomar Markwell naar de heuvel om Cordemans af te lossen.

Steun

Markwell had het, met drie honken bezet, even heel benauwd maar redde zich met steun van het veld knap. Met de verrassende zege binnen handbereik mocht 'closer' Dennis Neuman het karwei afmaken.

Dat lukte net niet. Na de tweede 'nul' liet hij een tweede Japanner toe op de honken door geraakt werpen. Tubasa Aizawa bracht beiden binnen. In de gelijkmakende slagbeurt haalde Dwayne Kemp nog wel het derde honk, maar hij kon niet voor een verlenging zorgen.