GRONINGEN - De keuze was misschien noodgedwongen, maar Sybren Jansma staat er volledig achter. Ook komende winter stapt de Fries voor de wereldbekerwedstrijden weer als passagier in de bobslee van Edwin van Calker.

Jansma behoort in het bobsleecircuit tot de beste remmers en leek in de zomer door een riant aanbod naar Monaco te verkassen.

Het team van Patrice Servelle wilde de Nederlander naast de Canadees Lascelles Brown aantrekken voor de komende seizoenen, maar kreeg uiteindelijk van de eigen bond slechts de financiële middelen voor het binnenhalen van één buitenlander.

''En ze hadden al een deal met Brown'', kijkt Jansma terug op het mislopen van een nieuw avontuur.

Domper

De Fries ging onlangs weer met Edwin van Calker om de tafel zitten. De twee hadden hoge verwachtingen van de Olympische Spelen maar na een mislukt optreden in de tweemansbob, besloot de piloot niet te vertrekken in de viermansslee. Voor Jansma na vier jaar een keiharde domper.

''Ik was na Vancouver eigenlijk toe aan iets nieuws. Tot september had ik het idee dat het met Monaco in orde zou komen. Toen het niet doorging, vroeg ik me af: wat nu? Ik ga investeren in een maatschappelijke carrière en na de kerst met Edwin het wereldbekercircuit draaien."

"Ik ben 28, op de top van mijn kunnen. De insteek is dat we op de EK en WK willen laten zien wat we kunnen. Met Edwin heb ik de kleine dingen die er nog lagen uitgesproken."

"Dat vond ik nodig. Je wilt immers dat je iets leert van de momenten van vorig jaar. We beginnen eigenlijk weer zoals we ooit bij Arend Glas zijn begonnen. Opbouwen. Een stapje terug is niet erg. Dat is ook de charme van deze sport.''