HEERENVEEN - De beeldvorming is in zijn nadeel. Edwin van Calker heeft er na de mislukte Olympische Spelen in Vancouver nog steeds mee te maken. Enig begrip heeft de bobsleeër wel voor de ontstane teleurstelling.

''Maar ergens moet je een streep zetten. We zijn inmiddels acht maanden verder. Ik kijk vooruit, maar heb het idee dat sommige mensen in hun teleurstelling zijn blijven hangen.''

Van Calker heeft, kort voor het nieuwe seizoen begint, voor zichzelf een streep onder Vancouver gezet. Hij staat nog steeds achter zijn beslissing niet te starten in de viermansbob. De races in de tweemansslee hadden zijn zelfvertrouwen totaal ondermijnd.

Liefde

''Ik heb geen twijfels over het besluit. De liefde voor de sport overheerst'', zegt hij nu over zijn plannen komende winter weer als stuurman in de slee te kruipen. ''We hebben dit seizoen mooie wedstrijden met de EK in Winterberg en de WK in Königssee.''

Steun

Uitgerekend op de olympisch piste van Whistler begint 22 november het wereldbekercircuit. Van Calker ontbreekt. De Drent gaf in juni al aan door te gaan, maar het was hem snel duidelijk dat de vier WB-wedstrijden overzee zonder enige steun van de bond financieel geen haalbare kaart zouden zijn.

''Ik moet het vooral zelf doen. Ik begin half november in de Europa Cup, na de kerst stappen we in de wereldbekercyclus'', zegt de sporter.

Gevoelig

Een tweemansslee is geregeld, of hij met de grote viermansbob meedoet, is onduidelijk. Een verzoek aan de bobsleebond om de slee van de afgelopen jaren te mogen gebruiken, heeft geen positief antwoord opgeleverd.

De bond voelt er weinig voor Van Calker, die met broer Arnold, Sybren Jansma, Cesar Gonzalez en drie nieuwelingen weer een team heeft opgezet, te helpen. Zijn falen in Vancouver ligt kennelijk nog gevoelig.

Te koop

De BSBN heeft de eigen viermansslee, waarmee het team van Van Calker als eerste Nederlander het wereldbekerpodium haalde, in de etalage gezet.

''We hebben in onze begroting voor Team NL nog een gat van 120.000 euro. De bob is 60.000 tot 70.000 euro waard. De BSBN zet de komende jaren in op Team NL en talentontwikkeling."

"Als we moeten kiezen tussen ons eigen programma en Edwin van Calker is de keuze zo gemaakt'', zegt voorzitter Frans Bakker. ''In principe hebben we de viermansslee ook verkocht.''

Veldvulling

Van Calker heeft , met de komende jaren drie WK's op favoriete banen in het verschiet, de intentie tot Sotsji 2014 door te gaan. Hij wil echter eerst zien hoe hij de afgelopen, turbulente periode heeft verwerkt.

''Ik doe komend seizoen zeker niet mee als veldvulling. De terugkeer van Sybren Jansma geeft ook aan dat we willen presteren. Als ik nu zou aangeven vol voor Sotsji te gaan, zou dat in mijn ogen ongeloofwaardig zijn.''

Wil Van Calker zich opnieuw bewijzen?

''Ik hoef niets te bewijzen. Kijk wat we als team de afgelopen twee jaar aan resultaten hebben neergezet. In het seizoen 2006/2007 moesten we door gebrek aan ervaring in de viermansbob nog meedoen aan de Europa Cup, twee jaar later stonden we op het wereldbekerpodium. Topsporters moeten vaak teleurstellingen wegslikken voor ze successen kunnen vieren.''