HAMAMATSU - Ondanks een lang zomerseizoen zijn de Nederlandse volleybalsters er klaar voor om vanaf vrijdag te pieken bij het wereldkampioenschap in Japan. Oranje is voor niemand bang.

''We hebben een prachtig team. Als we goed spelen kunnen we het alle ploegen moeilijk maken. De laatste weken hebben we zeker nog grote stappen gemaakt. Ik heb veel vertrouwen in een goed resultaat'', kijkt aanvoerster Manon Flier vooruit.

De prestaties van het team waren bij de Grand Prix en de kwalificaties voor de Grand Prix nogal wisselvallig.

''We waren niet constant en zaten te vaak onder ons basisniveau. Maar de vier wedstrijden tegen Cuba hebben ons veel vertrouwen gegeven. Alles moet ook in Japan op zijn plek vallen, maar we gaan met rust beginnen aan het WK'', stelt de blonde aanvalster.

Staelens

De terugkeer van Kim Staelens heeft hier ook een grote rol in gespeeld. De spelverdeelster ontbrak de afgelopen maanden vanwege haar zwangerschap en de geboorte van haar dochter.

Bij het vierluik eerder deze maand tegen Cuba was ze er zes weken na haar bevalling alweer bij. Met haar moeder en dochter is ze meegereisd naar Japan om aan het WK mee te doen. Flier: ''Het is echt heel fijn dat ze er weer bij is. Ze brengt toch wat extra ervaring in de ploeg.''

Hoewel er van buitenaf kritiek was op haar snelle terugkeer, is haar aanwezigheid ook voor coach Avital Selinger heel belangrijk.

''Nu zij er weer bij is, kunnen we ook op een hoog niveau trainen. Dat maakt de ploeg nog sterker. Ook haar vervangster Laura Dijkema gaat beter spelen door haar aanwezigheid. We zullen met Kim ook zeker niets forceren, maar ze voegt echt iets toe aan het team, ook als ze niet speelt. ''

Fris

Ondanks het lange seizoen van Oranje is het team volgens Selinger nog fris. ''Het beste moet nog komen. De sfeer is goed en de ploeg is hongerig. De vrouwen hebben er zin in iets te laten zien in Japan. We hebben een lastige fase gehad door de afwezigheid van Kim en ook de blessure van Debby Stam, die er helaas niet bij is. Je bent als team dan toch behoorlijk kwetsbaar, maar het vertrouwen is er weer.''

Nederland opent het toernooi vrijdag in Hamamatsu met de wedstrijd tegen Tsjechië. Italië, Brazilië, Kenia en Puerto Rico zijn de andere tegenstanders in de poule. De nummers een tot en met vier plaatsen zich voor de tweede ronde. Italië versloeg Oranje vorig jaar in de finale van het EK. Brazilië is de nummer twee van het WK vier jaar geleden eveneens in Japan. Oranje eindigde toen als achtste. De beste klassering bij een WK was tot nu toe de zevende plaats in 1998.

''We kijken nooit te ver vooruit. We bekijken het wedstrijd voor wedstrijden en moeten iedere dag ons niveau halen. Maar we moeten zeker door de poule komen'', aldus Flier.

In het magazine van NUsport staat deze week een uitgebreid interview met Kim en Chaïne Staelens waarin ze ook vooruit kijken naar het WK.